Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

orzechy włoskie 140 g mielone
cukier 1/2 szklanki
jajko 5
dżem

krem

jajko 1
żółtko jajek 1
masło 120 g
cukier puder 60 g
orzechy włoskie 50 g mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, najlepiej nad parą wodną,
następnie wymieszać z mielonymi orzechami. Wlać do wlać do wysmarowanej
tortownicy o średnicy 18 cm. Piec 20 minut w nagrzanym do 180 C
piekarniku.
Po wystudzeniu przekroić na dwie części i posmarować dżemem jagodowym i nakryć drugą częścią ciasta.
Przygotować krem: Do miski wbić jajko, żółtka i cukier i ubijać nad parą wodną na puszystą masę. Zestawić z pary i ubijać aż miska ostygnie. Następnie dodawać stopniowo masło cały czas mieszając mikserem, a po dodaniu całego masła dodać mielone orzechy.
Krem wyłożyć na ciasto i udekorować np. kakaem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 23.06.2014 10:06
na pewno wszystkim smakował :-)
iziona 21.06.2014 06:38
Tort za pewne pyszny, ale jaka fajna dekoracja, niby taka prosta, a jak fajnie wygląda.
Sylwia26 20.06.2014 20:54
apetycznie wygląda te ciacho :)
gosia1988 20.06.2014 20:22
piękny tort
Małgorzata9 20.06.2014 20:21
rewelacyjny torcik
barbara11561 20.06.2014 19:43
wygląda świetnie i bardzo apetycznie:)
Lis 20.06.2014 19:34
Super torcik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak