Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowo-czekoladowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto orzechowe

jajko 10 sztuk
cukier 1 szklanka
orzechy włoskie 20 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt czekoladowy

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
woda 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

Krem:

mleko 4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 25 dkg
kakao 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo-czekoladowy

Ciasto orzechowe: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylać na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i piec około godziny.

Biszkopt czekoladowy: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylać na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i piec około 40 minut.

Krem: zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrobić obie mąki i żółtka i wlać na gotujące się mleko, jak zakipi odstawić do wystygnięcia. Utrzeć kostkę margaryny i połączyć z zimnym kremem. Odłożyć troszeczkę masy, dodać pół łyżeczki kakao i wymieszać.

Ciasto orzechowe przekroić na pół.
Przekładać : ciasto orzechowe + połowa kremu + biszkopt czekoladowy + druga połowa kremu + ciasto orzechowe. Kremem z kakao posmarować wierzch i udekorować dowolnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 08.10.2017 14:23
Zapewne pyszny
jejkuchnia 07.10.2017 17:09
Pycha!
bietka 06.10.2017 19:40
dziękuję : )
adelajda 06.10.2017 19:07
Super torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak