Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo-czekoladowy
Biszkopt czekoladowy: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylać na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i piec około 40 minut.
Krem: zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrobić obie mąki i żółtka i wlać na gotujące się mleko, jak zakipi odstawić do wystygnięcia. Utrzeć kostkę margaryny i połączyć z zimnym kremem. Odłożyć troszeczkę masy, dodać pół łyżeczki kakao i wymieszać.
Ciasto orzechowe przekroić na pół.
Przekładać : ciasto orzechowe + połowa kremu + biszkopt czekoladowy + druga połowa kremu + ciasto orzechowe. Kremem z kakao posmarować wierzch i udekorować dowolnie.