Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
BISZKOPT
-
jajko
10 szt -
cukier
3/4 szk -
cukier waniliowy
2 łyżka -
mąka pszenna
8 łyżka typ 500 -
mąka ziemniaczana
2 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
MASA ŚMIETANOWA BIAŁA
-
śmietana kremówka
1 l -
serek mascarpone
400 g -
cukier waniliowy
2 łyżka -
cukier
do smaku
MASA ŚMIETANOWA NIEBIESKA
-
śmietana kremówka
500 ml -
serek mascarpone
100 g -
cukier waniliowy
1 łyżka -
cukier
do smaku
DODATKOWO
-
barwnik spożywczy do ciast
1 szczypta niebieski kolor -
brzoskwinie w puszce
1 puszka -
kiwi
3 szt -
truskawki świeże
350 g -
dżem porzeczkowy
350 ml czarna porzeczka -
Do ozdoby:
margaretki i listki
Przepis i sposób przygotowania Tort na chrzest dla chłopca Zewy
Kroki postępowania

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką.
Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
Piana będzie pyszysta i delikatna.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą.

Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.

Truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić na kawałki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i także pokroić je na kawałki, sok przyda się do nasączenia biszkoptu.
Kiwi obrać i też pokroić tak jak truskawki i kiwi.

MASA BIAŁA :
Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać.
W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascapone.
Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody.

Na dżemie wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców.
Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć.
Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce.

Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną i oprószyć z bardzo dużej odległości górę tortu barwnikem ( użyskamy delikatne kropeczki na jasnym tle ).
Tort wstawić do lodówki i zabrać się do zrobienia śmietany niebieskiej.

Śmietanę niebieską przygotować tak jak biała, ale należy dodać w trakcie ubijania barwnik spożywczy.
Gdy śmietana jest gotowa wyjąć tort z lodówki i za pomocą odpowiednich tylek i rękawa cukierniczego udekorować boki i górę tortu.
Na koniec zrobić napis i ułożyć margaretki i listki ( jeśli nie chcemy aby kwiatki zmiękły można umieścić je na torcie przed podaniem ).
Tort schłodzić.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)