Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT NA BOGATO

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 4 łyżeczki
śmietana 30% 500 ml
kakao do dekoracjii
mąka 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
MASA ORZECHOWA:
margaryna 250 g
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 3-4 szt
mąka 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
mak 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
DODATKOWO:
poncz
woda 250 ml
sok z cytryny 100 ml
rum 100 ml
cukier 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
ananas z puszki 1 op
brzoskwinie w puszce 1 op
orzechy włoskie 150 mielone
jajko 6 szt
jajko 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: TORT NA BOGATO

Kroki postępowania

1
Pieczemy biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijamy i kolejno żółtka, mąkę z proszkiem i kakao. Pieczemy ok. 30 min, wyciągamy i studzimy. Robimy poncz: gotowaną i ostudzoną wodę mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny i rumem. Polewamy częścią ponczu kakaowy biszkopt. Następnie żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i kiedy ostygnie dodajemy do ubitej śmietany, wykładamy na biszkopt, trochę zostawiamy na ubranie tortu. Na bitą śmietanę kładziemy pokrojone brzoskwinie, z których dwie zostawiamy do dekoracji.
Krok 1 - TORT NA BOGATO foto
2
Następnym krokiem jest pieczenie białego biszkoptu, z podanych składników i tak samo jak kakaowy, pieczemy 30min. Masę orzechową ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami a na koniec dodajemy mielone orzechy włoskie, krem kładziemy na biały nasączony ponczem biszkopt a na krem pokrojone w kostkę ananasy.
Krok 2 - TORT NA BOGATO foto
3
Następnym krokiem jest pieczenie biszkoptu makowego, tak samo jak pozostałe tylko dodajemy mak, pieczemy 30 min. Kładziemy go na ananasy i nasączamy pozostały ponczem. Dekorujemy wg uznania. Ja posmarowałam resztą bitej śmietany wierzch a z kakaem ozdobiłam brzegi. Z brzoskwiń wycięłam kwiatuszki, a czekoladą gorzką zrobiłam napisy. Jak zabraknie ponczu można dorobić lub nasączyć syropem z ananasów. Tort jest najlepiej nasączony na drugi dzień.
SMACZNEGO!!!!!!
Krok 3 - TORT NA BOGATO foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

engie23 26.06.2014 21:34
bardzo ładnie wygląda
Adamorek 04.05.2014 15:00
robię podobne ale z delicjami
iziona 12.01.2014 18:12
Takie ciasta to zdecydowanie mój smak :)
Romanowka 12.01.2014 16:57
Bardzo na bogato! Wygląda bardzo apetycznie!
malaczarna23 12.01.2014 15:26
wygląda przepysznie:)
Marta11 12.01.2014 13:43
bardzo aptyczne
Małgorzata9 12.01.2014 12:51
musi być pyszny
Czarnula87 12.01.2014 12:50
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak