Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Michałek

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt:

jaja 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki

Masa Michalkowa:

serek mascarpone 250 gramów
cukierki 25 sztuk- MICHAŁKI-
śmietana 30% 500 mililitrów

Polewa:

śmietana 30% 50 mililitrów
czekolada gorzka 100 gramów

Dodatkowo:

brzoskwinie w puszce
dżem wiśniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Michałek

Kroki postępowania

1
Cukierki Michałki pokroić na mniejsze części. Śmietanę przelać do rondelka.
Krok 1 - Tort Michałek foto
2
Do śmietany dodać Michałki i podgrzać do rozpuszczenia cukierków. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2 - Tort Michałek foto
3

Ubić rozpuszczone Michałki na puszystą masę i dodać serek mascarpone.

Krok 3 - Tort Michałek foto
4
Biszkopt nasączyć, posmarować dolną część dżemem wiśniowym, wyłożyć połowę masy Michałkowej.
Krok 4 - Tort Michałek foto
5

Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki, wyłożyć pozostałą część masy zostawiając nieco masy na wierzch i boki. Przykryć trzecim biszkoptem.

Krok 5 - Tort Michałek foto
6
Z podanych składników upiec biszkopt, przekroić na 3 części
Krok 6 - Tort Michałek foto
7

Wierzch ciasta smarujemy masą.

Robimy polewę - podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy i polewamy z jednego boku robiąc zacieki. Na tą czekoladę układamy różne cukierki. Posypujemy tartą czekoladą.

Smacznego!

Krok 7 - Tort Michałek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.07.2017 13:22
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak