Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowy Zewy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szk

Śmietana

śmietana kremówka 500 ml
serek mascarpone 250 g
cukier 4 łyżki

Dodatkowo

maliny świeże 250 g
mięta świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowy Zewy

Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia.
Potem białka ubić z cukrem.
Następnie nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku.
Na koniec porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Każdy z nich nasączyć ulubionym pączem lub wodą z sokiem z cytryny.

Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie odpowiedniej konsystencji.

Pierwszy placek ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć porcję śmietany, rozłożyć maliny i zakryć drugim plackiem.
Resztą śmietany posmarować boki i wierzch tortu a także udekorować za pomocą dowolnej tylki.
Na sam koniec wykończyć malinami i miętą.
Tort chłodzić w lodówce około 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.08.2017 20:47
Smakowity i kuszący torcik;)
bietka 18.08.2017 13:49
na pewno pyszny :)
Justi2401 18.08.2017 08:36
Wspaniale się prezentuje!
anka1988 18.08.2017 08:29
uwielbiam torty z masą śmietankową!
MagdalenaIC 18.08.2017 00:48
Jak zawsze pysznie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak