Ewa

Tort malinowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • cukier waniliowy

    40 g
  • mąka pszenna

    60 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • ponadto :

  • dżem malinowy

    350 g
  • Masa malinowa:

  • maliny

    500 g
  • cukier

    12 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • żółtka

    2
  • mleko

    1/2 szklanki
  • miękkie masło

    400 g
  • ponadto :

  • maliny

    500-700 g
  • masa mascarpone

  • miękkie masło

    200 g
  • serek mascarpone

    750 g
  • cukier

    4 łyżki
  • sok z cytryny

  • śmietan fix

    3
  • mleczna czekolada

    1 tabliczka
  • gorzka czekolada

    1 tabliczka
  • mało

    duża łyżka
  • mleko

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ciasto:
Musimy przygotować dwa takie same placki. Poniżej składniki na jeden placek:
· 2 jajka
· 40 g cukru waniliowego
· 60 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka oliwy

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz oliwę. Całość wykładamy do dużej tortownicy (26-28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto po upieczeniu łatwiej odejdzie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg przez ok. 15- 16 minut.

· ok. 350 g dżemu malinowego

Kiedy placki przestygną smarujemy je cienką warstwą dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę. Drugi odkładamy na bok- posłuży nam jako górna warstwa tortu.

Masa malinowa:
· 500 g malin
· ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
· duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
· czubata łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 żółtka
· 1/2 szklanki mleka
· 400 g miękkiego masła
Maliny i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się malin. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa "pyknie" i zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić malinowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń malinowy. Gotową masę malinową przekładamy na ciasto posmarowane dżemem.
· ok. 500-700 g malin
Na tak przygotowanym cieście układamy całe maliny. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu.

Masa mascarpone:
· 200 g miękkiego masła
· 750 g serka mascarpone
· 4 łyżki cukru
· sok z 1 dużej cytryny
· 3 śmietan fixy lub 3 łyżki mleka w proszku (dzięki temu składnikowi masa nie podejdzie wodą)

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietan fix i jeszcze raz dobrze mieszamy.

Na masę malinową i maliny wykładamy połowę masy mascarpone. Reszta posłuży nam do posmarowania boków tortu oraz ozdobnych rozetek na wierzchu ciasta.
Na masę mascarpone układamy odłożony wcześniej placek- w taki sposób, aby strona z dżemem przykryła masę. Boki tortu smarujemy połową pozostałej masy mascarpone. Wstawiamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:
· tabliczka mlecznej czekolady
· tabliczka gorzkiej czekolady
· duża łyżka masła
· 4 łyżki mleka.

Całość topimy nad kąpielą wodną. Lekko przestudzoną polewą smarujemy wierzch tortu. Pozostałą czekoladą faszerujemy całe maliny. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej kuchennej strzykawki, a jeśli takiej nie mamy- za pomocą trzonka od małej łyżeczki.
Kiedy polewa ładnie zastygnie, pozostałą masą mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy wierzch tortu- naprzemiennie formujemy rozetki i układamy wypełnione czekoladą maliny. Połówki malin przyklejamy do masy mascarpone na bokach tortu.

· galaretka truskawkowa/malinowa

Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody (ok 1/2 szklanki), studzimy. Tężejącą już galaretką smarujemy maliny zdobiące nasz tort.

Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 08.10.2013 09:40
przepysznie wygląda,nie ma to jak torcik domowej roboty z odrobiną własnego serca:)
usmiech 29.09.2013 22:35
bardzo fajny deser
Mniam 26.09.2013 10:35
Przepięknie wygląda!
Kuchenka 25.09.2013 21:50
bardzo podoba mi się ten torcik, szkoda że przepis nie jest krok po kroku- było by bardziej czytelnie :P
Jadwiga/Jaga85 25.09.2013 20:13
Aż szkoda jeść!
kokoszka 25.09.2013 18:02
super tort
Ewa 25.09.2013 17:52
Magdziorka6 magdziorka6 Morska wbrew pozorom wcale nie jest bardzo słodki, ani mdły. Rodzinie i gościom bardzo smakował i z chęcią sięgali po dokładkę :) .
magdziorka6 25.09.2013 17:44
piękny i napewno słodki
Agnieszka-87-25 25.09.2013 17:12
wspaniały torcik
cukiereczek 25.09.2013 17:02
mama będzie zachwycona

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat