tort makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    4 szklanki
  • jaja

    12 sztuk
  • miód

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło

    1 kostka
  • margaryna

    1 kostka
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • Krem:

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzyć i dostawić na całą noc. Na drugi dzień przepuścić przez maszynkę 3 razy. Białka ubić z cukrem i dodawać do nich po jednym żółtku. Następnie dodać mak i pozostałe składniki. Piec ok. godziny. Przestudzone ciasto podzielić na 3 części.
¾ szklanki mleka wlać do garnka wraz z 1 szklanką cukru. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i dolać do gorącego mleka. Poczekać aż masa zacznie gęstnieć. Dodać 2 żółtka i całość zmiksować. Zimny budyń połączyć z masłem i margaryną utartą na puszystą masę. Następnie dodać kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (można także do masy dodać nieco alkoholu). Powstałą masą smarować nasze upieczone placki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 02.12.2011 16:31
Zachwycający :)
Izabela28 20.09.2011 12:35
super wygląda i na pewno też tak smakuje:)
eli82 16.02.2011 09:46
apetyczny
niciapn 07.02.2011 14:46
apetycznie wygląda
jolita 07.02.2011 14:29
super przepis
pacpaw 07.02.2011 13:56
wyszedł chyba idealnie
aginaa 07.02.2011 12:01
slicznie wyglada
Gosia40 07.02.2011 11:33
piękny i pyszny:)
agnieszka214 07.02.2011 07:24
uwielbiam
iwa643 07.02.2011 07:15
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat