Tort makowo - brzoskwiniowy z rodzynkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciastko

  • margaryna

    50 g
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mak

    1 szklanka
  • masa

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • brzoskwinie w puszce

    1 op
  • sok ananasowy z puszki

    3 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • śmietana

    250 ml
  • woda

    50 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • wódka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami. foto
Ciasto:

50 g margaryny roztopionej
0,75 szklanki cukru
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto:

Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Dodajemy po jednym żółtku.
Krok 2 - Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami. foto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem.
Wsypujemy pomału do ubitych białek.
Na koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę .
Krok 3 - Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami. foto
Miksujemy delikatnie.
Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 30 minut.
Krok 4 - Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami. foto
Po upieczeniu wyjmujemy ,studzimy i kroimy na 3 równe blaty.
Krok 5 - Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami. foto
Masa śmietanowa:

3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
3 łyżki soku z brzoskwiń
1 puszka brzoskwiń
500 ml śmietany 36 %
0,5 szklanki cukru pudru

Masa śmietanowa:

Ubijamy śmietanę 36 % na sztywno razem z cukrem pudrem. Żelatynę moczymy w 1/2 szklance zimnej wody, wlewamy 3 łyżki soku z brzoskwiń i podgrzewamy aż się rozpuści.
Brzoskwinie kroimy w kostkę ,odkładamy kilka do dekoracji.
Rodzynki zalewamy wódką i moczymy 30 minut, następnie odcedzamy, a do alkoholu dolewamy 3/4 szklanki soku z brzoskwiń.
1 łyżkę ubitej śmietany mieszamy z żelatyną .
Wlewamy do reszty śmietany i miksujemy.
W tortownicy układamy jeden blat ciasta makowego.
Skrapiamy go wódką wymieszaną z sokiem.
Przykrywamy połową masy śmietanowej, posypujemy brzoskwiniami wymieszanymi z rodzynkami.
Krok 6 - Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami. foto
Przykrywamy drugim nasączonym ponczem blatem makowym.
Krok 7 - Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami. foto
Wykładamy resztę masy śmietanowej i posypujemy owocami i rodzynkami.
Przykrywamy trzecim blatem.
Krok 8 - Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami. foto
Dekoracja;

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną uprzednio moczoną w wodzie żelatynę. Miksujemy.
Ozdabiamy boki i wierzch tortu.
Dekorujemy pokrojonymi w plastry brzoskwiami i rodzynkami. Możemy ozdobić winogronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 08.02.2016 14:14
torcik rewelacyjny
Kuchenka 27.09.2014 13:16
ładnie się prezentuje
ben-ka 12.05.2014 11:43
Pyszny musiał być:)
Wacław 11.05.2014 10:59
bardzo apetyczny :-)
Ada-Gaba 07.05.2014 20:36
pięknie się prezentuje , a smakuje jeszcze lepiej
Iwusia 05.05.2014 23:28
pięknie wygląda ten torcik i bardzo smakowicie
Czyki 24.02.2014 10:42
Ale rewelacja:)
barbara11561 22.02.2014 00:18
pyszny ten torcik:)
olkaaa 18.02.2014 08:10
wygląda kusząco
caralajna 17.02.2014 20:57
wygląda fantastycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat