Przepis i sposób przygotowania na: Tort królik
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawiamy do ostygnięcia.
2. Uszy: Mąkę, cukier puder i margarynę przekładamy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Następnie przygotowujemy sobie szablon. Polecam wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wycinamy. Ciasto wałkujemy na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przykładamy do ciasta i wycinamy go ostrym nożem. Uszy układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawiamy do ostygnięcia.
3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika.
Zimne uszy ozdabiamy lukrem.
4. Nos i oczy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy i nosek. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Krem: Ubijamy kremówkę na puszystość. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubijamy. Dodajemy barwnik i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę studzimy. Letnią, ale płynną wlewamy do kremu i dokładnie łączymy z kremem.
6. Składanie: W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wycinamy dwa otwory, w których umieścimy uszy.Tort przekładamy częścią kremu. Również kremem smarujemy boki i wierzch tortu. W otworach umieszczamy uszy. Na przodzie tortu umieszczamy oczy i nos.
7. Gotowe! Smacznego!