Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort królik

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopty x 3

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Krem

śmietana kremówka 30 % 330 ml
serek mascarpone 25 dag
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
gorąca woda 2 łyżki
barwnik spożywczy do ciast różowy

Uszy

mąka tortowa 1 szklanka
margaryna 10 dag
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki

Lukier

białko 1 małe
cukier puder 1 szklanka
barwnik spożywczy do ciast różowy

Nos i oczy

czekolada mleczna 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort królik

1. Biszkopty: Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawiamy do ostygnięcia.
2. Uszy: Mąkę, cukier puder i margarynę przekładamy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Następnie przygotowujemy sobie szablon. Polecam wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wycinamy. Ciasto wałkujemy na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przykładamy do ciasta i wycinamy go ostrym nożem. Uszy układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawiamy do ostygnięcia.
3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika.

Zimne uszy ozdabiamy lukrem.
4. Nos i oczy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy i nosek. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Krem: Ubijamy kremówkę na puszystość. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubijamy. Dodajemy barwnik i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę studzimy. Letnią, ale płynną wlewamy do kremu i dokładnie łączymy z kremem.
6. Składanie: W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wycinamy dwa otwory, w których umieścimy uszy.Tort przekładamy częścią kremu. Również kremem smarujemy boki i wierzch tortu. W otworach umieszczamy uszy. Na przodzie tortu umieszczamy oczy i nos.
7. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak