Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort kremowo-wiśniowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mascarpone 500 g
śmietanka kremowa 250 g
cukier puder 4 łyzki
wiśnie w syropie 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: tort kremowo-wiśniowy

biszkopt
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min.

krem
Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i aromatem wiśniowym.
Wiśnie odsączyć z zalewy.

poncz
W szklance wody wymieszać 1 łyżkę cukru z sokiem z 1 cytryny.

Tort
Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować.
Na blat wyłożyć masę kremową, ułożyć odsączone wiśnie, przykryć drugim blatem ciasta, ponownie wyłożyć krem oraz wiśnie, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić dowolnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 17.02.2014 08:23
smakowity kąsek..pycha
Bernadeta1 10.06.2013 16:42
super tort
BeataJ 06.06.2013 21:54
Wielki come back :) pyszności jak zwykle :)
Renata22 03.06.2013 18:26
Pyzo,nie ubijam kremówki wcześniej, od razu z mascarpone
SmacznaPyza 03.06.2013 18:18
czy kremówkę najpierw ubijasz samą czy od razu z serkiem ?
migotka28 03.06.2013 16:32
choć za wisienkami za bardzo nie przepadam to w trocikach lubię bo idealnie pasuja do słodkich kremów
Bogusiaz 03.06.2013 16:13
super torcik:)
Renata9 03.06.2013 16:12
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak