Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort komunijny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przedstawiam Wam tort komunijny, który zrobiłam dla Tomka. Tomek i rodzice bardzo zadowoleni, a torcik pyszny o smaku śmietankowo-serowym.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 9 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna lub tortowa 1.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki

Poncz:

woda ciepła 0.5 szklanki
cukier 3 duże łyż.
sok z połowy cytryny

Krem śmietankowo-serowy:

śmietana 30% 1.2 litra
serek mascarpone 500 g
cukier puder 4 duże łyż.
śmietan fix 3 opakowania

Dodatkowo:

krem śmietankowy 1 opakowanie
wiórki kokosowe 100 g
konfitura wiśniowa 400 g
mleko 3,2% 300 ml

Porada

Dodatkowo do ozdoby tortu: ozdoby z masy cukrowej własnej roboty, koraliki cukrowe,

Przepis i sposób przygotowania na: Tort komunijny

Biszkopt upieczony z 9 jaj

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cały czas ubijając cukier na przemian z żółtkami (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić a następnie przekroić na 3 blaty.

Poncz

Ciepłą wodę rozmieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu.

Krem śmietankowo-serowy

Mocno schłodzoną kremówkę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone, a następnie z pozostałą śmietaną.

Składanie tortu

Dolny blat ułożyć na paterze, lub na podkładce, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, następnie wyłożyć część kremu śmietankowo-serowego rozłożyć równomiernie, nałożyć drugi blat i zrobić to samo. Nałożyć trzeci górny blat (tego już nie nasączać). Na górnym blacie zaznaczyć wzdłuż krótszego boku połowę za pomocą nitki. Z obu stron ściąć lekkie wgłębienie, tak by biszkopt miał na środku lekko wklęsły dołek jak książka. Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu. Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej (własnej roboty), oraz udekorować kremem śmietankowo-serowym i cukrowymi perełkami (jak widać na torcie).

Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:34
Dobry i ładny tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak