Tort koliber

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto(tortownica 26cm)

  • mąka pszenna

    500 gram
  • cukier

    350 gram
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    2 łyżeczka
  • ananas

    200 gram
  • banan

    2 sztuka
  • mango

    1/2 sztuka
  • jajka

    4 sztuka
  • rum

    1 łyżka
  • pistacje posiekane

    150 gram

Krem limonkowy

  • serek śmietankowy

    400 gram
  • mięta liście

    1 garść
  • skórka z limonki

    1 sztuka
  • sok z limonki

    1 sztuka
  • cukier puder

    200 gram
  • masło

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Owoce blendujemy na gładki mus i miksujemy z jajkami, oliwa i alkoholem. Łączymy ze sobą oba typu składników i dokładnie miksujemy. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia i dzielimy ciasto na 2 części. Wlewamy do obu tortownic ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy oba blaty, a w międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy cukier z serkiem i masłem. Dodajemy skórkę z limonki, sok i posiekaną drobno miętę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy blaty kremem i na wierzchu posypujemy pyłem z pistacji. Ten ostatni dodatek dodaje super chrupiąca teksturę ;) Gotowe, prawda, że proste?:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 20.05.2017 01:13
dobre do kawy
Ada-Gaba 17.05.2017 14:52
ciekawy pomysł
ada.la 13.05.2017 21:40
ciekawy deserek
Wafelek2601 13.05.2017 20:06
fajny deser
w mojej kuchni 12.05.2017 18:25
słodki ten koliberek
Grazyna0211 12.05.2017 15:43
fajna nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat