Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kokosowo truskawkowy z bitą śmietaną.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka 2/3 szklanki
kakao 1/3 szklanki
czekolada gorzka 50 gram
konfitura truskawkowa 1 słoiczek
śmietana 30% 800 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1/3 szkl
wiórki kokosowe 2/3 szkl
likier kokosowy 5 łyżek
mleczko kokosowe 1 puszka
śmietana 250 kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowo truskawkowy z bitą śmietaną.

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce. Następnie po kolei żółtka, nadal ubijając.Wsypujemy przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie mieszamy szpatułką, by piana nie osiadła.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Zimny biszkopt przekroić na 3 części.

Krem kokosowy:

Zimną śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników.

Nasączenie:

mleko kokosowe
likier kokosowy
Wymieszać.

Tort można nasączyć czymś innym np. wodą z syropem truskawkowym i likierem kokosowym, sokiem ananasowym

Wykonanie

Na paterze kładziemy pierwszy z czekoladowych blatów. Nasączamy. Smarujemy go połową słoiczka dżemu, wykładamy warstwę kremu ( 1/2 całości). Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy pozostałym dżemem, przykrywamy pozostałą warstwą kremu. Kładziemy ostatni blat, nasączamy.
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Jeżeli tort miał by być dłużej eksponowany lub przewożony zalecam dodanie 2 łyżeczek rozpuszczonej i wystudzonej żelatyny. Wierzch i boki smarujemy bitą śmietaną, za pomocą szprycy, bądź rękawa cukierniczego dekorujemy. Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami wedle uznania.
Tort przechowujemy w lodówce.

Jeżeli nie będziemy robi dekoracji z bitej śmietany wystarczy nam w zupełności 400 ml. Boki i gorę można obsypać okruszkami ciasta, lub wiórkami.

*polecam własnoręczne wykonanie mleka kokosowego. Jest o niebo lepsze. Nie czuć chemią, jest naturalnie słodkie i delikatne. No i dużo tańsze!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia1401 06.08.2013 09:54
Pięknie wygląda :)
Andrzej8 05.08.2013 19:22
smakowicie wygląda
Małgorzata9 04.08.2013 21:49
fajny torcik, gratulacje
Renataj 04.08.2013 21:27
Wygrana w pełni zasłużona. Wspaniale się prezentuje i pewnie równie cudnie smakuje.
Luki 04.08.2013 20:32
Kuszący ten torcik.Gratuluję wygranej
everay 04.08.2013 19:46
pięknie wyglada:)
Wiesława1 04.08.2013 19:01
pyszniutki torcik
malinowepocalunki 04.08.2013 18:55
Powiem Wam, że tym przepisem na tort wygrałam nagrodę główną w konkursie...;)
KasiaK90 04.08.2013 18:45
bardzo smaczny musi być ten torcik
patryska76 04.08.2013 18:44
Z pewnością dobrze smakuje ;-)
Marta1986 04.08.2013 16:54
pyszności mniam
sanielcia 04.08.2013 16:39
Ale pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak