Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
12 szt -
mąka krupczatka
3 łyżki -
proszek do pieczenia
3 łyżeczki -
cukier kryształ
10 łyżek -
cukier puder
200 gram -
śmietana 30%
0,5 l -
śmietan fix
2 sztuki -
ananas w puszce
1 sztuka -
czekolada gorzka
4 kostki -
kawa rozpuszczalna
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
2 łyżeczki -
ocet balsamiczny
1 lyżeczka -
orzechy włoskie
6 mielone
Sposób przygotowania
Biszkopt kawowy: Bierzemy 4 jaja. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy powoli 4 łyżki cukru, ubijamy, dodajemy 4 żółtka, ubijamy, dodajemy powoli 1 łyżkę kawy wymieszaną z 3 łyżkami mąki krupczatki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wykładamy na tortownicę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy 20min w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Beza: Bierzemy 4 jaja. Ale wykorzystujemy tylko białko które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy powoli cukier puder, ubijamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pieczemy na tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłażonej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni ale po włożeniu bezy redukujemy na 150 stopni i pieczemy przez 30min, wyłączamy piekarnik i tak trzymamy jeszcze kolejne 30min. W tym czasie nie otwieramy piekarnika.
Masa: śmietanę30% ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru i śmietan fix`em, Odkładamy mniejszą cześć, i mieszamy ją z ananasem pokrojonym w kostkę. Do drugiej części dokładamy tartą czekoladę.
Układamy tort blat orzechowy, sok z ananasa, masa ananasowa, blat kawowy, sok z ananasa, masa czekoladowa, beza.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się