Przepis i sposób przygotowania na: Tort imieninowy
Biszkopt kawowy: Bierzemy 4 jaja. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy powoli 4 łyżki cukru, ubijamy, dodajemy 4 żółtka, ubijamy, dodajemy powoli 1 łyżkę kawy wymieszaną z 3 łyżkami mąki krupczatki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wykładamy na tortownicę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy 20min w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Beza: Bierzemy 4 jaja. Ale wykorzystujemy tylko białko które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy powoli cukier puder, ubijamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pieczemy na tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłażonej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni ale po włożeniu bezy redukujemy na 150 stopni i pieczemy przez 30min, wyłączamy piekarnik i tak trzymamy jeszcze kolejne 30min. W tym czasie nie otwieramy piekarnika.
Masa: śmietanę30% ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru i śmietan fix`em, Odkładamy mniejszą cześć, i mieszamy ją z ananasem pokrojonym w kostkę. Do drugiej części dokładamy tartą czekoladę.
Układamy tort blat orzechowy, sok z ananasa, masa ananasowa, blat kawowy, sok z ananasa, masa czekoladowa, beza.