Tort imieninowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    12 szt
  • mąka krupczatka

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier kryształ

    10 łyżek
  • cukier puder

    200 gram
  • śmietana 30%

    0,5 l
  • śmietan fix

    2 sztuki
  • ananas w puszce

    1 sztuka
  • czekolada gorzka

    4 kostki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • ocet balsamiczny

    1 lyżeczka
  • orzechy włoskie

    6 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt orzechowy: Bierzemy 4 jaja. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dajemy powoli 4 łyżki cukru, ubijamy, dodajemy 4 żółtka, ubijamy, dodajemy wszystkie orzechowy wymieszane z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy. Wykładamy na tortownicę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą i pieczemy 20min w rozgrzanym piekarniku do 180stopni.
Biszkopt kawowy: Bierzemy 4 jaja. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy powoli 4 łyżki cukru, ubijamy, dodajemy 4 żółtka, ubijamy, dodajemy powoli 1 łyżkę kawy wymieszaną z 3 łyżkami mąki krupczatki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wykładamy na tortownicę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy 20min w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Beza: Bierzemy 4 jaja. Ale wykorzystujemy tylko białko które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy powoli cukier puder, ubijamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pieczemy na tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłażonej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni ale po włożeniu bezy redukujemy na 150 stopni i pieczemy przez 30min, wyłączamy piekarnik i tak trzymamy jeszcze kolejne 30min. W tym czasie nie otwieramy piekarnika.
Masa: śmietanę30% ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru i śmietan fix`em, Odkładamy mniejszą cześć, i mieszamy ją z ananasem pokrojonym w kostkę. Do drugiej części dokładamy tartą czekoladę.
Układamy tort blat orzechowy, sok z ananasa, masa ananasowa, blat kawowy, sok z ananasa, masa czekoladowa, beza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 05.01.2013 21:55
pyszny
kamyk 05.01.2013 21:29
torcik wygląda pysznie
kamyk 05.01.2013 21:29
torcik wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat