Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT GŁĘBIA OCEANU

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki

Krem budyniowy

masło 250 g
mleko 2% 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 4 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżeczki

Krem śmietanowy

śmietana kremówka 500 ml
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
barwnik spożywczy do ciast

Porada

Wyjęcie galaretek z foremek silikonowych ułatwi delikatne zanurzenie formy w gorącej wodzie. Należy jednak uważać, by woda nie dostała się na wierch galaretki.

Przepis i sposób przygotowania na: TORT GŁĘBIA OCEANU

Kroki postępowania

1
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Jajka dokładnie myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem. Gdy piana z białek będzie sztywna, stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach około 2-3 minut. Przesianą mąkę, proszek i kartoflankę dodajemy do masy. Ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25- 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia.
Krok 1 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
2
Biszkopt kroimy na spody.
Krok 2 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
3
PRZYGOTOWANIE KREMU BUDYNIOWEGO:
Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier i gotujemy. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, stopniowo łączymy z gotującym się mlekiem i energicznie mieszamy. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na gładką masę. Zimny budyń łączymy z masłem i kakao.
Krok 3 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
4
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO:
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając żelatynę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wymieszamy z cukrem waniliowym. Połowę kremu przekładamy do oddzielnej miski, dodajemy niebieski barwnik i dokładanie mieszamy. Resztę kremu pozostawiamy w naturalnej barwie.
Krok 4 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
5
Biszkopty przekładamy kremem budyniowym. Krem budyniowy nakładamy również na boki tortu, a następnie dla ozdoby posypujemy wiórkami kokosowymi.
Krok 5 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
6
Biszkopty przekładamy kremem budyniowym. Krem budyniowy nakładamy również na boki tortu, a następnie dla ozdoby posypujemy wiórkami kokosowymi.
Krok 6 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
7
½ górnej części tortu dekorujemy białym kremem. Rękawem cukierniczym z odpowiednią tylką cukierniczą formujemy fale. Drugą część tortu zdobimy falami w niebieskim kolorze.
Ozdobne delfiny wykonujemy z rozpuszczonej galaretki przelanej do silikonowych foremek na lód i schłodzonych w lodówce. Nakładamy na tort po zgęstnieniu.
Krok 7 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.04.2015 09:30
rewelacyjny torcik
Małgorzata Pin 23.04.2015 19:21
Fajna nazwa, a torcik apetyczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak