TORT GŁĘBIA OCEANU

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    6 szt
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • ocet

    2 łyżeczki

Krem budyniowy

  • masło

    250 g
  • mleko 2 %

    1 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • żółtka

    2 szt
  • cukier waniliowy

    4 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżeczki

Krem śmietanowy

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • barwnik spożywczy do ciast

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Jajka dokładnie myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem. Gdy piana z białek będzie sztywna, stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach około 2-3 minut. Przesianą mąkę, proszek i kartoflankę dodajemy do masy. Ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25- 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia.
Krok 2 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
Biszkopt kroimy na spody.
Krok 3 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
PRZYGOTOWANIE KREMU BUDYNIOWEGO:
Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier i gotujemy. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, stopniowo łączymy z gotującym się mlekiem i energicznie mieszamy. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na gładką masę. Zimny budyń łączymy z masłem i kakao.
Krok 4 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO:
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając żelatynę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wymieszamy z cukrem waniliowym. Połowę kremu przekładamy do oddzielnej miski, dodajemy niebieski barwnik i dokładanie mieszamy. Resztę kremu pozostawiamy w naturalnej barwie.
Krok 5 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
Biszkopty przekładamy kremem budyniowym. Krem budyniowy nakładamy również na boki tortu, a następnie dla ozdoby posypujemy wiórkami kokosowymi.
Krok 6 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
Biszkopty przekładamy kremem budyniowym. Krem budyniowy nakładamy również na boki tortu, a następnie dla ozdoby posypujemy wiórkami kokosowymi.
Krok 7 - TORT GŁĘBIA OCEANU foto
½ górnej części tortu dekorujemy białym kremem. Rękawem cukierniczym z odpowiednią tylką cukierniczą formujemy fale. Drugą część tortu zdobimy falami w niebieskim kolorze.
Ozdobne delfiny wykonujemy z rozpuszczonej galaretki przelanej do silikonowych foremek na lód i schłodzonych w lodówce. Nakładamy na tort po zgęstnieniu.
Benita
Wyjęcie galaretek z foremek silikonowych ułatwi delikatne zanurzenie formy w gorącej wodzie. Należy jednak uważać, by woda nie dostała się na wierch galaretki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 24.04.2015 09:30
rewelacyjny torcik
Małgorzata Pin 23.04.2015 19:21
Fajna nazwa, a torcik apetyczny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat