Przepis i sposób przygotowania na: TORT GŁĘBIA OCEANU
Kroki postępowania
Jajka dokładnie myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem. Gdy piana z białek będzie sztywna, stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach około 2-3 minut. Przesianą mąkę, proszek i kartoflankę dodajemy do masy. Ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25- 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia.
Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier i gotujemy. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, stopniowo łączymy z gotującym się mlekiem i energicznie mieszamy. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na gładką masę. Zimny budyń łączymy z masłem i kakao.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając żelatynę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wymieszamy z cukrem waniliowym. Połowę kremu przekładamy do oddzielnej miski, dodajemy niebieski barwnik i dokładanie mieszamy. Resztę kremu pozostawiamy w naturalnej barwie.
Ozdobne delfiny wykonujemy z rozpuszczonej galaretki przelanej do silikonowych foremek na lód i schłodzonych w lodówce. Nakładamy na tort po zgęstnieniu.