Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla synowej

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort, który dzisiaj przedstawiam zrobiłam dla mojej synowej na jej kolejne urodziny, wyjątkowe bo 30. Torcik śmietankowy z mascarpone, moja rodzinka uwielbia taki smak. Torcik wyszedł puszysty,delikatny i bardzo smaczny. Synowa zachwycona.

Składniki:

Biszkopt - potrzebne składniki:

jajko 6 szt.
mąka tortowa 187 g
mąka ziemniaczana 63 g
proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
cukier 180 g

Poncz:

woda letnia 0.5 szklanki
sok z połowy cytryny 0.5 szt.
cukier 3 duże łyż.

Krem śmietankowy z mascarpone:

śmietana kremowa 30% 1 litr
serek mascarpone 500 g
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 4 duże łyż.

Dodatkowo:

dżem 0.5 słoika
wiórki kokosowe 0.5 opakowania

Porada

Cukier 3/4 szkl, mąka tortowa 3/4szkl, mąka ziemniaczana 1/4 szkl, szklanka o pojemności 250 ml. Dodatkowo użyłam ozdób w formie różyczek i listków z masy cukrowej własnej roboty, perełki cukrowe nie umiałam ich dodać w składnikach zamiast dżemu użyłam czekośliwkę własnej roboty.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla synowej

Biszkopt:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód, boków nie smarować.
Tortownica o średnicy 26 cm.
Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę mikserem najpierw na średnich, a następnie na wysokich obrotach.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier na przemian z żółtkami i dalej ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie gęsta,sztywna i błyszcząca.
Do ubitej masy białkowej przesiewamy wymieszane obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników.
Pamiętajmy o tym że ciasto przy mieszaniu zbieramy z samego dna miski.
Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy, delikatnie równamy powierzchnię.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut. a najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy równolegle z wysokości 50 cm na podłogę - najlepiej na koc, (biszkopt wtedy nam nie opadnie). Wystudzić

Poncz:
Letnią wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.

Krem śmietankowy z serkiem mascarpone:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix. 1/3 ubitej śmietany łączymy z serkiem mascarpone, a następnie z pozostałą śmietaną.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty.

Składanie tortu:
Spodni blat układamy na paterze, nasączamy ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, następnie smarujemy czekośliwką własnej roboty, nakładamy część śmietany rozsmarowując równomiernie.
Nakładamy drugi blat robimy to samo,nakładamy trzeci ostatni blat, lekko dociskamy.
Cały tort smarujemy pozostałym kremem, boki obsypujemy kolorowym kokosem, górę dekorujemy ubitą śmietaną, różyczkami i listkami z masy cukrowej (swojej roboty) oraz perełkami cukrowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:33
Dobry i ładny tort.
bietka 14.05.2019 09:30
Bożenko torcik piękny i na pewno bardzo smaczny. Wszystkiego najlepszego dla synowej : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak