Tort czekoladowy z kokosem i owocami

Tort czekoladowy z kokosem i owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    7 szt
  • cukier

    7 łyżek
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa kokosowa

  • mleko

    250 ml
  • cukier

    1/4 szkl
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • kokos

    130 g
  • masło

    100 g

Krem czekoladowy

  • jajka

    4 szt duże
  • cukier

    1 szkl
  • czekolada gorzka

    1 szt
  • kakao

    3 łyżki
  • masło

    250 g
  • Do dekoracji:

  • dżem porzeczkowy

  • maliny

  • poziomki

  • porzeczki czarne

  • czerwona porzeczka

  • perełki złote

  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 30 minut.
Krok 2 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
Wyjąć i ostudzić. Z zimnego biszkoptu zdjąć z dna papier i przekroić dwa razy wzdłuż uzyskując trzy placki.
Krok 3 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
Pierwszy placek biszkoptu posmarować dżemem.
Krok 4 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
Masa kokosowa: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia i wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem.
Krok 5 - Tort czekoladowy z kokosem i owocami foto
Krem czekoladowy: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w blenderze czekoladę oraz stopniowo dodawać przesiane przez sitko kakao. Delikatnie mieszać łyżką masę do rozpuszczenia się czekolady i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową.
Boki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jadwiga/Jaga85

24.04.2015 10:38
Torcik cudowny!

anilewe13

26.01.2015 09:38
elegancki tort

Klausia

14.11.2014 13:05
wygląda bajerancko :)

ppaulina

03.08.2014 19:56
dekoracja świetna :)

Magda60

01.07.2014 10:28
wspaniala dekoracja na torcie

Małgorzata9

30.06.2014 22:23
wspaniały torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat