Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z chili, Breaking Bad

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
jajko 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki
kakao 3 łyżki

Krem czekoladowy

serek mascarpone 500 g
czekolada gorzka 200 g
czekolada mleczna 200 g
cukier puder 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 niepełna łyżeczka

Dodatkowo

zaparzona mocna kawa
biała czekolada 100 g
kolorowa posypka

Porada

Można użyć gotowej niebieskiej posypki w formie kryształów lub zrobić je samemu. W internecie możecie znaleźć przepis na własne kryształy, które będą wyglądały podobnie jak na zdjęciu :)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z chili, Breaking Bad

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem, dodając w trakcie cukier. Gdy cukier się skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej, po każdej porcji dokładnie miksując. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem (boki tortownicy zostają odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do ostudzenia. Po 10 minutach odwracamy do góry dnem i zostawiamy na 1-1,5 godz. do ostudzenia.

Gdy ciasto stygnie, możemy przygotować dekoracje z czekolady. W tym celu drukujemy wybrany przez siebie obrazek (wielkości A5) i układamy na nim papier do pieczenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym przekładamy do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i odrysowujemy obrazek na papierze. Gotowy wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Pora zabrać się za krem :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z cukrem oraz chili. Delikatnie studzimy. Mascarpone miksujemy na gładko i niewielkimi porcjami dodajemy czekoladę. Gotowy krem dzielimy na dwie porcje.

Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty i każdy skrapiamy kawą. Porcję kremu rozsmarowujemy na pierwszym blacie i przykrywamy drugim. Pozostały krem znów dzielimy na 2 porcje - pierwszą smarujemy wierzch i boki tortu, a druga posłuży do dekoracji, którą możecie wykonać według własnej fantazji. Przed dekoracją tortu kremem wyciągamy z lodówki czekoladową podobiznę bohatera, delikatnie odrywamy od papieru i umieszczamy na torcie. Następnie wykańczamy zdobienia i na wierzchu tortu układamy niebieskie kryształki. Tak przygotowany tort potrzebuje 2-3 godzin w lodówce, żeby krem mógł stężeć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela77 22.10.2015 16:30
niezły pomysł, super tort
mirosława4 21.10.2015 19:52
FAJNY TEN TORCIK

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak