Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-malinowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
czekolada 240 gram
kakao 2 łyżki
kawa Nescafe 1 łyżeczka
woda 5 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
śmietana kremówka 2 sztuki
serek mascarpone 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki
powidło malinowe 1 słoik
maliny w syropie 1 słoik
orzechy włoskie 4 łyżki
różyczki czekoladowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-malinowy

Kroki postępowania

1
Na początku musimy upiec jasny biszkopt na tort. Białka musimy oddzielić od żółtek. W kolejnym kroku białka ubijamy na sztywną pianę aż miskę możemy odwrócić do góry nogami.Do ubijanych białek dodajemy stopniowo cukier, a w następnej kolejności żółtka i dalej ubijamy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną należy ze sobą wymieszać i przesiać. Następnie należy delikatnie wmieszać do ciasta. Następnie tortownicę o wymiarach 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Następnie do tortownicy powoli przełożyłam masę na ciasto. Biszkopt należy piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Po wystygnięciu i wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika należy delikatnie opuścić go na ziemię. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Krok 1 - Tort czekoladowo-malinowy foto
2
Aby wykonać dobry i smaczny krem do tortu serek mascarpone mieszkamy z cukrem pudrem ( w miseczce ) . W kolejnym etapie ubijamy na sztywno kremówkę. Ubitą śmietanę kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i dalej delikatnie mieszamy szpatułką.
Krok 2 - Tort czekoladowo-malinowy foto
3
W małym rondelku rozpuszczamy tabliczki czekolady,następnie dodajemy kakao, wodę oraz kawę. Wszystko ze sobą łączymy i podgrzewamy na lekkim ogniu. W kolejnym etapie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy wraz z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. W między czasie w innej misce ubijamy białka i dodajemy powoli pozostałą część cukru. Ubite białka łączymy z wcześniej uzyskaną masą czekoladową. Kremówkę należy ubić na sztywno, a później dodajemy uzyskaną masę czekoladową. Całość delikatnie mieszamy.Krem odstawiamy do lodówki aby się ściągnął.
Krok 3 - Tort czekoladowo-malinowy foto
4
Przekrojony biszkopt nasączamy odrobiną rumu. Pierwszą część biszkopta wykładamy masą czekoladową i przykrywamy drugim biszkoptem. Następnie rozprowadzamy powidło malinowe.
Krok 4 - Tort czekoladowo-malinowy foto
5
Na powidło malinowe wykładamy krem mascarpone i maliny z syropu w słoiku.
Krok 5 - Tort czekoladowo-malinowy foto
6
W kolejnym kroku przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Boki tortu obsmarowujemy masą czekoladową, a następnie obsypujemy z talerzyka (nożykiem) dynamicznym ruchem posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 6 - Tort czekoladowo-malinowy foto
7
Górną warstwę tortu smarujemy kremem mascarpone zwracając uwagę na boki tortu aby go nie naruszyć.
Krok 7 - Tort czekoladowo-malinowy foto
8
Z gry tort wykańczamy według własnego uznania. Ja wykonałam wystrój za pomocą gotowych różyczek oraz masy czekoladowej.
Krok 8 - Tort czekoladowo-malinowy foto
9
Tort zrobił furorę na urodzinach. Był idealnym połączeniem czekolady i malin. Smacznego i polecam :)
Krok 9 - Tort czekoladowo-malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 30.01.2014 07:05
piękny torcik, poproszę kawałeczek:)
Bernadeta1 13.10.2013 10:30
lubię czekoladowe ciasta
kate.500 19.02.2013 18:46
pieknie wyglada
LoLa 05.02.2013 19:20
Jadłam i bardzo pyszny!!!
adelajda 04.02.2013 10:00
dla mnie super !
daria2911 31.01.2013 16:10
piękny i z pewnością smaczny
Katarzyna34 31.01.2013 10:54
bardzo ładnie podany
wyattearp 31.01.2013 09:54
SUPER!!!
Mienta 30.01.2013 22:01
musi byc przepyszny
Konczi 30.01.2013 20:46
był pyszniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak