Tort czekoladowo- pomarańczowy

Tort czekoladowo- pomarańczowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • kakao

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    4 szt
  • olej

    1/2 szkl
  • mleko

    1/2 szkl
  • MASA POMARAŃCZOWA :

  • pomarańcze

    6-8 szt
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • woda

    1/3 szkl
  • jogurt naturalny

    400 g
  • cukier

    1/3 szkl
  • czekolada gorzka

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort czekoladowo- pomarańczowy foto
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Przygotować 2 miski. W jednej umieścić wszystkie mokre składniki, a w drugiej wszystkie suche. Zawartość każdej miski wymieszać. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Wystarczy użyć tylko trzepaczki. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20cm. Piec w 180*C przez około 40min. Wystudzić.
Krok 2 - Tort czekoladowo- pomarańczowy foto
Upieczone ciasto będzie miało na środku górkę, którą trzeba ściąć. Rozdrobnić i odłożyć. Ciasto przekroić na 3 równe części- blaty.
Krok 3 - Tort czekoladowo- pomarańczowy foto
Z pomarańczy wykroić fileciki i dodać sok jaki wypłynie podczas krojenia. Wszystkiego powinno być 650ml. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować blenderem. Wsypać cukier i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami.
Krok 4 - Tort czekoladowo- pomarańczowy foto
Część galaretki pomarańczowej wylać na dno tortownicy, w której piekło się ciasto czekoladowe na grubość około 4mm. Odstawić do stężenia. Jogurt naturalny roztrzepać trzepaczką i wlać do niego jeszcze nie stężałe pomarańcze. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyjąć galaretkę z tortownicy i wykroić serduszka. Przełożyć w tortownicy blaty czekoladowe tężącą masą pomarańczową. Na wierzchu powinna być masa. Odstawić do całkowitego stężenia.
Krok 5 - Tort czekoladowo- pomarańczowy foto
Ścięty wierzch ciasta czekoladowego włożyć do rozdrabniacza lub dokładnie rozkruszyć w palcach. Dodać do ciasta rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Powoli rozwałkować na grubość około 4mm i wykroić serca. Ułożyć naprzemiennie z sercami z galaretki pomarańczowej. Z reszty ciasta uformować kulki lekko spłaszczając od spodu. Ułożyć wokół tortu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 17.08.2016 08:31
Ślicznie wygląda
Seba 12.05.2014 16:19
piękny torcik
Renata22 08.05.2014 17:48
Prawdziwe arcydzieło!
Ada-Gaba 02.05.2014 18:10
wyszedł wspaniały, chętnie wypróbuję
gusia1000 01.05.2014 19:59
Tort na medal.
Alex_M 12.03.2014 10:25
musi być przepyszny! no i dekoracja cudna :)
anemon 12.03.2014 07:03
Bardzo elegancko prezentuje się Twój tort.
Bernadeta1 12.03.2014 00:10
wygląda bajecznie, pychota
Kejti 11.03.2014 21:19
Pięknie się prezentuje :-)
adelajda 11.03.2014 19:53
to poproszę o malutki kawałeczek :) SUPER !!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat