Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo - chałwowy.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt x 3

jajko 3 sztuki
mąka tortowa pół szklanki
cukier 3 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

budyń waniliowy 2 sztuki
chałwa ulubiona 10 dag
mleko 2 szklanki
cukier puder 3 łyżki
masło 82% 20 dag

Pianka

bita śmietana Śnieżka 1 sztuka
mleko zimne 200 ml
czekolada mleczna 5 dag
kakao 1 łyżka

Dodatkowo

czekolada mleczna 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo - chałwowy.

Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Do tego lekka czekoladowa pianka. Tort polecam na urodziny lub dla gości. Ja swój upiekłam na własne urodziny i zjadłam go ze swoją ukochaną rodziną. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

3. Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.

5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.

6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu.

7. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy.

8. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 01.06.2017 11:24
Zapraszam:):)
KORAL 05.12.2016 08:19
Pyszne, na takie to chętnie wpadnę :)
Babeczka35 22.11.2016 06:58
Dziękuję:)
halina17 21.11.2016 18:35
Smaczny tort.
adelajda 21.11.2016 17:54
pyszne ciacho
Janina 21.11.2016 16:14
Wspaniałe smaki;))
Babeczka35 21.11.2016 16:12
Dziękuję:)
Grazyna0211 21.11.2016 14:40
smaczny tort
Habibi 21.11.2016 10:34
kocham torty :)))
mysza75 21.11.2016 10:15
co za pyszności zjadłabym taki torcik
ada.la 21.11.2016 09:03
pyszny deserek
Ewelina1991 21.11.2016 08:45
wspaniały tort!!
Krystyna32 21.11.2016 07:47
pyszności :)
Babeczka35 21.11.2016 05:36
Dziękuję:)
Franciszek 21.11.2016 00:50
dobry do kawy
Diana Rusiłowicz 21.11.2016 00:06
Pychooootka :)
Renataj 20.11.2016 22:57
Moje smaki:)
gusia1000 20.11.2016 22:32
1 słowem-znakomity.
Wafelek2601 20.11.2016 22:06
Bardzo lubię
norweska20 20.11.2016 21:35
na takie ciacha zawsze mam ochotę :)
Iwusia 20.11.2016 21:26
ale wspaniały torcik, moje smaki :)
Babeczka35 20.11.2016 21:22
Dziękuję bardzo:)
Babeczka35 20.11.2016 21:22
Zapraszam:)
jola91 20.11.2016 21:21
Genialne połączenie smaków :D
Malinka 20.11.2016 21:00
Taki tort zjadłabym z największą rozkoszą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak