Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-chałwowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 2 1/2 szkl
kakao 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier 1 szkl
jajko 4 szt
olej rzepakowy 1/2 szkl
maślanka 1 1/2 szkl
zaparzona mocna kawa 1 1/3 szkl

KREM

śmietana 30% 400 g
chałwa 250 g
serek mascarpone 250 g

DEKORACJA

śmietana 30% 2 szkl
cukier puder 1 łyżka
czekolada gorzka 50 g
rurki wafelkowe 2 op
barwnik spożywczy do ciast niebieski

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-chałwowy

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać.
Krok 1 - Tort czekoladowo-chałwowy foto
2
W drugim naczyniu umieścić jajka, olej, maślankę i przestudzoną, zaparzoną kawę. Roztrzepać, aż wszystko się połączy.
Krok 2 - Tort czekoladowo-chałwowy foto
3
Wsypać suche składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części i upiec każdy blat oddzielnie w formie o średnicy 25cm. Piec w 180*C przez 20 min. Jeżeli wyrośnie górka na cieście to należy ją przyciąć.
Krok 3 - Tort czekoladowo-chałwowy foto
4
Śmietankę wlać do garnuszka i pokruszyć chałwę. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż wszystko się rozpuści. Mieszankę wystudzić do temperatury lodówkowej. Najlepiej odstawić na całą noc. Do zimnej dodać serek mascarpone i zmiksować. Kremem przełożyć czekoladowe blaty ciasta.
Krok 4 - Tort czekoladowo-chałwowy foto
5
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Odłożyć ok 4-5 łyżki i połączyć to z czekoladą. 2 łyżki kremówki zostawić białą, a do reszty dodać odrobinę niebieskiego barwnika. Niebieskim kremem obłożyć tort. Do boków tortu poprzyklejać rurki z kremem.
Krok 5 - Tort czekoladowo-chałwowy foto
6
Czekoladową i białą masę nałożyć do rękawów cukierniczych z końcówką małej gwiazdki. Z małych gwiazdek utworzyć głowę misia. Nos i buzię zrobiłam z okruszków ze ściętego ciasta połączone z rozpuszczoną czekoladą. Napis to rozpuszczona czekolada. Smacznego!
Krok 6 - Tort czekoladowo-chałwowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slonko888 27.11.2015 20:05
czy smietana z chałwa ma sie zagotowac czy tylko rozpuscic?czy jak sie jej nie zagotuje a wsadze do lodowki to i tak zgestnieje czy dopiero ja musze chwile gotowac zeby zgestniała? ;)
Wacław 03.10.2014 10:41
na pewno Dawidowi i gościom smakował :-)
gosia1988 02.10.2014 21:42
super torcik
ada.la 02.10.2014 21:21
śliczny jest ten torcik
2milutka 02.10.2014 20:54
przepysznie wygląda!!!
Grazyna0211 02.10.2014 20:29
śliczny torcik
Ania321 02.10.2014 20:16
bardzo ładny tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak