Przepis i sposób przygotowania na: Tort Cappucino
Masa wiśniowa:
Wiśnie drylujemy, można użyć mrożonych. Sok wiśniowy gotujemy z dodatkiem cukru, ok.10 minut na wolnym ogniu, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z połową szklanki zimnej wody. Zagotowujemy stale mieszając. Dodajemy wiśnie i nie przerywając mieszania trzymamy na ogniu aż masa będzie gorąca. Przestudzonym kremem smarujemy ciasto.
- użyłam soku po odsączeniu rozmrożonych wiśni, uzupełniając do obj. 400 ml wodą.
Masa serowa:
Napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Jeżeli nie rozpuści się to lekko podgrzewamy. Serek miksujemy z cukrami i wlewamy cienkim strumyczkiem przestudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami obie kawy, mieszając mikserem na najmniejszej mocy. Dodajemy do serka ubitą z kawą śmietanę, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na masie wiśniowej. Staramy się robić to szybko , gdyż masa serowa szybko tężeje. Wierzch torcika posypujemy kakao.
SMACZNEGO!