Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Cappucino

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa wiśniowa - składniki:
wiśnie bez pestek 100 dag
sok wiśniowy 400 ml
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczna 5 dag
serek homogenizowany 100 dag
cukier 20 dag
śmietana 30% 500 ml
cukier waniliowy
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzki
kakao do posypania
poncz
herbata czarna 3/4 szkl.
cukier 1 łyżeczka
rum 1 łyżka
cappuccino czekoladowe 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Cappucino

WYKONANIE:

Masa wiśniowa:
Wiśnie drylujemy, można użyć mrożonych. Sok wiśniowy gotujemy z dodatkiem cukru, ok.10 minut na wolnym ogniu, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z połową szklanki zimnej wody. Zagotowujemy stale mieszając. Dodajemy wiśnie i nie przerywając mieszania trzymamy na ogniu aż masa będzie gorąca. Przestudzonym kremem smarujemy ciasto.
- użyłam soku po odsączeniu rozmrożonych wiśni, uzupełniając do obj. 400 ml wodą.

Masa serowa:
Napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Jeżeli nie rozpuści się to lekko podgrzewamy. Serek miksujemy z cukrami i wlewamy cienkim strumyczkiem przestudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami obie kawy, mieszając mikserem na najmniejszej mocy. Dodajemy do serka ubitą z kawą śmietanę, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na masie wiśniowej. Staramy się robić to szybko , gdyż masa serowa szybko tężeje. Wierzch torcika posypujemy kakao.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak