Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort cappuccino z masą kakaową

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
mąka tortowa 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata
biała czekolada 1 tabliczka
budyń waniliowy 1 op
cappuccino waniliowe 6 łyżek

krem

jajko 5 szt
masło 2 kostki
cukier kryształ 1 szkl
kakao 3 łyżki
spirytus 1 kieliszek

do nasączenia

zaparzona mocna kawa 1 szkl
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort cappuccino z masą kakaową

Biszkopt: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kawą cappuccino, budyniem i posiekaną czekoladą. Masę wylać na tortownicę o średnicy 23 cm i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.
Krem: Całe jajka ubić z cukrem na parze i wystudzić. Kakao zalać niewielką ilością wrzątku i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce pianę z jajek, na końcu dodać kakao i spirytus.
Biszkopta przekroić na 4 krążki. Każdy z nich nasączać kawą i smarować masą. Całość udekorować polewą i schłodzić. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 08.09.2015 13:47
O :) i taką porcyjkę zjadłabym przy popołudniowej kawce
Mniam 08.09.2015 11:48
Coś pysznego!
Agata3 08.09.2015 11:38
rewelacyjny torcik :)
adelajda 08.09.2015 09:38
dobry torcik :)
Mama niejadka 08.09.2015 09:38
Super torcik
Ewelina1991 08.09.2015 08:38
wspaniały wypiek
2milutka 07.09.2015 22:29
Coś co lubię ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak