Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort bezowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

placki bezowe

białko 6 sztuk
cukier 1,5 szklanka
ocet 1 łyżeczka

masa

śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 250 gram
masa kajmakowa 1/2 puszki
daktyle do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej.
Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się rozpuści. (piana powinna być gęsta i lśniąca) na koniec dodajemy ocet, miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy 24 cm. ( piekłam bezy na dwóch blaszkach ). Pianę dzielimy na dwie porcje, nakładamy na okręgi. Rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp do 140 stopni suszymy 90 minut. (Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy pozostawiając w nim blaty na całą noc.
Masa:
Serek mascarpone mieszamy z karmelem, daktyle kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do masy mieszając szpatułką.

Blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia. Jeden z nich nakładamy na przygotowany wcześniej talerz wykładamy masę , przykrywamy drugą bezą. Dekorujemy wg uznania. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin ( u mnie cała noc )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.09.2014 09:43
Wspaniałe ciasto,aż chce się spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak