Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Babci Ulki - jasny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
woda 4 łyżki
mąka 1 szkl
kartoflanka 2 łyżki
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 2,5 kostka
czekolada mleczna 1 szt
czekolada deserowa 1 szt
cukier puder 5 łyżek
dżem wiśniowy 1 słoik
wódka 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Babci Ulki - jasny

BISZKOPT - 5 białek ubijamy z wodą. Dodajemy cukier (1 szkl.) i dalej ubijamy. Dodajemy 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia - ubijamy. Pieczemy ok. 55 min w temperaturze 200 st.

KREM - 3 żółtka ubijamy. Dodajemy cukier puder, wódkę i masło - mieszamy. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy, przestudzamy i powoli dodajemy do masy kremowej mieszając.

Biszkopt kroimy na 3-4 warstw i każdą przekładamy kremem. Dodatkowo do jednej warstwy dodajemy dżem wiśniowy - warstwa 0,5 cm. Dekorujemy kremem i czekoladą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.01.2013 08:43
ekstra
Jodaj 13.11.2012 10:59
pyszny tort :)
ALAGOR 10.11.2012 22:13
po wiekszym klinie można stracić nawet przytomność tak mdli ;D
Margo1 08.11.2012 16:39
przepyszny
Margo1 08.11.2012 16:38
przepyszny
rjustysia 08.11.2012 11:29
Zawsze uwielbiała takie domowe :ciężkie" torty, tzn nie z bitą śmietaną, ale prawdziwym maślanym kremem na żółtkach :)
jozefinach 07.11.2012 09:59
Uwielbiam domowe torty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak