Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Babci Ulki - ciemny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
kakao 2 łyżka
woda 4 łyżka
mąka 1 szkl
kartoflanka 2 łyżka
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 2,5 kostka
czekolada gorzka 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
cukier puder 5 łyżka
dżem truskawkowy 1 słoik
wódka 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Babci Ulki - ciemny

BISZKOPT - 5 białek ubijamy z wodą. Dodajemy cukier (1 szkl.) i kakao - dalej ubijamy. Dodajemy 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia - ubijamy. Pieczemy ok. 55 min w temperaturze 200 st.

KREM - 3 żółtka ubijamy. Dodajemy cukier puder, wódkę i masło - mieszamy. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy, przestudzamy i powoli dodajemy do masy kremowej mieszając.

Biszkopt kroimy na 3-4 warstw i każdą przekładamy kremem. Dodatkowo do jednej warstwy dodajemy dżem truskawkowy - warstwa 0,5 cm. Dekorujemy kremem i czekoladą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 21.02.2013 13:43
nie ma to jak u babci..... :)
caralajna 15.11.2012 07:56
chętnie wpadnę do babci Ulki na kawałek takiego tortu :)
Jodaj 13.11.2012 11:04
babcia Ulka piecze pyszne torty :)
sara1 05.11.2012 10:58
pyszny taki babciny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak