Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Angry Birds

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt - tortownica 25cm

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
olej 1 łyżka

Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.

mleko 3,2% 0,5 litra
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 3 płaskie łyżki
masło lub margaryna 1 kostka

Warstwy piankowe do środka

galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka niebieska 1 sztuka
śnieżka 3 sztuki
mleko 3,2% 3/4 szklanki na 1 śnieżkę

Masa cukrowa 1 kg (ja używam kupnej,ale kiedyś robiłam taką

cukier puder 800 gram
glukoza 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
woda 70 ml
olejek migdałowy 0,5 łyżeczki
barwnik spożywczy do ciast kilka kolorów

Porada

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Tort można przygotować w różnych kolorach .

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Angry Birds

Kroki postępowania

1
Krem: Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
Krok 1 - Tort Angry Birds foto
2
Biszkopt: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Pozostałe dwa biszkopty upiecz w ten sam sposób. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25 min.
Krok 2 - Tort Angry Birds foto
3
Dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia,ale nie do stężenia.
Obie śnieżki ubij osobno w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu śnieżki w proszku.
Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
Krok 3 - Tort Angry Birds foto
4
Delikatnie wylej piankę galaretkowa na 1 biszkopt, który zostawiamy w formie. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej ubitej śnieżki i delikatnie wymieszaj. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na poprzednią schłodzoną piankę, ale postaraj się brzegi pianki podciągać na środek formy , tworząc wzgórze. Wstaw na 10 minut do lodówki do stężenia. i tak postępujemy z kolejną śnieżką.
Krok 4 - Tort Angry Birds foto
5
Schładzamy około 2 godzin i wyjmujemy delikatnie z tortownicy.
Krok 5 - Tort Angry Birds foto
6
Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać masy piankowej. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.
Krok 6 - Tort Angry Birds foto
7
Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru, czasem wystarczy 600g. Wszystko zależy od chłonności cukru.
Krok 7 - Tort Angry Birds foto
8
Rozwałkuj masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu.
Rozwałkowaną masą cukrową obłóż tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort . Udekoruj według przedstawionych zdjęć lub wg. swojego pomysłu.
Krok 8 - Tort Angry Birds foto
9
Oczy z masy cukrowej pozostaw na około 10 minut aby przeschły.
Krok 9 - Tort Angry Birds foto
10
Jak przeschną oczka przenieś je na tort. Zrób jeszcze żółty dziób.
Napis wytnij ostrym nożykiem na masie cukrowej lub za pomocą specjalnych stempelków.
Krok 10 - Tort Angry Birds foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak