Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ananasowo- kokosowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki

ciasto kokosowe

białko 5 szt
wiórki kokosowe 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
biszkopty podłużne 5 szt

masa

mleko 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
sok z ananasów z puszki + woda razem 2 szklanki
żółtko jajek 5 szt
budyń waniliowy 2 opakowania
ananas w puszce 1 opakowanie
masło 400 g

do nasączenia

woda ciepła 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ananasowo- kokosowy

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości 30 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia. Gdy biszkopt będzie zimny to ostrożnie obkrawamy go wokoło blaszki, wyciągamy, odrywamy od niego papier do pieczenia i przekrawamy go w szerz na dwie równe połowy. Skórkę, która powstała na wierzchu biszkopta delikatnie osunęłam.
Następnie pieczemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Biszkopty kruszymy i łączymy z wiórkami kokosowymi, następnie dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. aż ciasto będzie rumiane.
W tym czasie przygotowujemy masę. Ananasy odcedzamy. Sok łączymy z wodą, razem musi być 2 szklanki. Płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Do miski wlewamy mleko i żółtka, dodajemy do tego budynie i dokładnie mieszamy, aby proszek się rozpuścił. Gdy sok z wodą zacznie się gotować to wlewamy mleko z budyniami i przez cały czas mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń należy gotować przez 4-5 min. Następnie garnek z budyniem przykrywamy folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i przez cały czas miksujemy masę. 1/4 część masy odkładamy do innej miski. Ananasy kroimy na cząstki i dodajemy do większej części masy. Następnie mieszamy do połączenia.
Na dno tortownicy lub jeśli macie na podkładkę do tortu układamy pierwszą część biszkoptu. Do gorącej wody dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, a następnie połową wody nasączamy biszkopt. Następnie nakładamy połowę masy z cząstkami ananasa, przykrywamy to ciastem kokosowym, następnie nakładamy drugą część masy i biszkopt, który również nasączamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałą masą. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej szpachelki, wtedy łatwiej jest rozprowadzić masę, tak aby tort był równy, niestety ja takiej nie miałam, więc na torcie było widać pewne niedociągnięcia, także następnym razem obowiązkowo muszę użyć szpachelki. Wierzch i boki tortu możemy obsypać wiórkami kokosowymi lub obłożyć masą lukrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 31.10.2017 20:42
Apetycznie wygląda tort.
Jagódka17
Jagódka17 30.10.2017 17:49
piękny torcik
bietka 30.10.2017 12:03
Pyszny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak