Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Amadeusz

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto ciemne

margaryna 50 g
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 4 łyżki
jajko 5 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto z bezą

margaryna 90 g
cukier puder 60 g
mąka pszenna 3/4 szklanka
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 1,5 łyżki

Masa malinowa

masa 2 opakowania
śmietana kremówka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Amadeusz

Kroki postępowania

1
Ciasto ciemne:
Mieszamy mąkę z kako i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Tort Amadeusz foto
2
Margarynę roztapiamy .
Krok 2 - Tort Amadeusz foto
3
Wbijamy jajka do miski i wsypujemy cukier.
Krok 3 - Tort Amadeusz foto
4
Ubijamy na puszysta masę .
Krok 4 - Tort Amadeusz foto
5
Wsypujemy mąkę z dodatkami i nadal miksujemy.
Krok 5 - Tort Amadeusz foto
6
Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
Studzimy.
Krok 6 - Tort Amadeusz foto
7
Ciasto z beza .:
Margarynę łączymy z cukrem pudrem.
Krok 7 - Tort Amadeusz foto
8
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
Krok 8 - Tort Amadeusz foto
9
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy 0,5 szklanki cukru .
Krok 9 - Tort Amadeusz foto
10
Margarynę ucieramy mikserem.
Krok 10 - Tort Amadeusz foto
11
Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Krok 11 - Tort Amadeusz foto
12
Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy mleko.
Krok 12 - Tort Amadeusz foto
13
Przekładamy ciasto do tortownicy w której piekliśmy ciemne ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 10 minut.
Krok 13 - Tort Amadeusz foto
14
Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temp do 180 stopni.
Krok 14 - Tort Amadeusz foto
15
Ciasto pokrywamy pianą z białek.
Krok 15 - Tort Amadeusz foto
16
Pieczemy 15 minut.
Krok 16 - Tort Amadeusz foto
17
Ciasto ciemne kroimy na 2 blaty.
Krok 17 - Tort Amadeusz foto
18
Masa malinowa:
Do masy używamy gotowej masy malinowej pewnej firmy do której dodajemy tylko śmietanę kremówkę i opcjonalnie dosładzamy cukrem pudrem.
Krok 18 - Tort Amadeusz foto
19
Do ubitej kremówki wsypujemy proszek z torebki i dokładnie miksujemy.
Krok 19 - Tort Amadeusz foto
20
Na jeden blat ciasta ciemnego skropionego ponczem u mnie jest to kawa rozpuszczalna z wódeczką , wykładamy porcje masy.
Krok 20 - Tort Amadeusz foto
21
Przykrywamy ciastem z bezą .
Krok 21 - Tort Amadeusz foto
22
Na ciasto z bezą wykładamy znów porcje masy i przykrywamy ciemnym namoczonym ponczem blatem ciasta.
Krok 22 - Tort Amadeusz foto
23
Smarujemy boki i dekorujemy wg swojego własnego uznania.
Krok 23 - Tort Amadeusz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 27.09.2014 13:15
rewelacyjny tort
Ada-Gaba 31.05.2014 13:29
raj dla podniebienia, wspaniały tort
Wacław 25.05.2014 12:19
juz na sam widok slinka leci :-)
Ola1young 13.05.2014 16:11
wspaniały ten tort :)
caralajna 21.04.2014 06:36
rewelacyjny tort
romanrafal
romanrafal 15.04.2014 17:34
świetny torcik,bardzo apetyczny
IZABELA29 14.04.2014 08:35
dziękuję za miłe komentarze
anemon 13.04.2014 20:34
Wspaniały tort u Ciebie.
barbara11561 11.04.2014 10:23
pyszny był na pewno:)
Christopher 07.04.2014 15:19
Moja Żona płacze mi, też taki chce.
mysza75 07.04.2014 10:22
Jaki pyszny torcik, zjadłabym kawałek :-)
monisia1977 07.04.2014 07:46
super wyglada
ben-ka 06.04.2014 21:13
Słodko u Ciebie,a jak apetycznie........
Kejti 06.04.2014 21:06
Super torcik :-)
as28 06.04.2014 19:28
wspaniały torcik
kasienka23 06.04.2014 18:16
wygląda na smaczny :)
jowant 06.04.2014 17:47
musi być pyszny :)
agnieszka214 06.04.2014 17:18
bardzo swietnie wyglada
Małgorzata9 06.04.2014 16:51
wspaniały torcik
Kulinarna Ja 06.04.2014 16:09
smakowicie wygląda!
Janina 06.04.2014 16:06
Świetny deserek;)
Czyki 06.04.2014 16:03
Ale pyszności u Ciebie:)
IZABELA29 06.04.2014 15:22
Poncz; kawa rozpuszczalna rozpuszczona w 1 szklance wody z dodatkiem 25ml wódki. Do masy malinowej możemy dodać cukier puder.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak