Tort

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    15
  • mąka tortowa

    30 dag
  • cukier

    30 dag
  • proszek do pieczenia

    1
  • olejek pomarańczowy

    3 krople
  • cukier

    8 łyżek
  • masło

    1
  • margaryna

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Na początek należy zrobić biszkopt. 10 jajek ubić z cukrem (30 dag) do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać proszek do pieczenia i na samym końcu mąkę, najlepiej mąkę dodawać mieszając już masę ręcznie a nie w mikserze.
Masa:
Kolejny krok to przygotowanie masy : Po pierwsze należy 5 jajek ubić na sztywno z 8 łyżkami cukru lecz ubić trzeba je na gorąco czyli miskę z jajkami kładziemy na garnek z gotującą się wodą. Następnie po ubiciu jajka muszą chwile ostygnąć a w tym czasie należy dobrze utrzeć margarynę z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji . Na sam koniec należy dodawać do utartej margaryny z masłem po łyżeczce ubitego jajka i mieszać aby rozprowadzić całość. Na koniec należy 3 krople olejku pomarańczowego wlać do szklanki gorącej wody i tym polewać delikatnie przekrojony biszkopt aby lekko zmiękł. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 09.11.2011 21:04
super
halina17 27.10.2011 12:23
dobry tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat