Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z PTASIM MLECZKIEM
Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik. Po ostygnięciu przekroić na dwa placki.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka zagotować, w kubku rozpuścić budyń,1 szklankę mleka z 2 łyżki cukru wlać do dotującego mleka dobrze mieszać chwilkę pogotować i wystudzić. Budyń najlepiej ugotować pół dnia prędzej aby wystygł. Masło zmiksować z ( 2-4 łyżkami)cukru pudru na puszystą masę, stopniowo dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu i dalej ubijać, do połowy masy dodać kakao i wymieszać.
Galaretki zalać wrzątkiem i niech stygną.
Krążek biszkoptu nasączyć wodą z cukrem, aromatem rumowym, posmarować 1/2 masy czekoladowej, ułożyć ptasie mleczko w okręgi, wlać tężejącą galaretkę pomiędzy kręgi ptasiego mleczka. Po stężeniu około 2 godzin posmarować reszką masy czekoladowej. Nałożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć, posmarować jasną masą budyniową (część zostawić do posmarowania boków). Maszynką do dekorowania tortów zrobić szlaczek ozdobny dość wysoki. Wlać resztę tężejącej galaretki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować torcik.
SMACZNEGO!!!