Torcik z morelami

Torcik z morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    6 sztuk
  • wiśnie bez pestek

    60 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier wanilinowy

  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • białko

    2 sztuki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • Do dekoracji:

  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Torcik z morelami

Wiśnie wydryluj. Posup cukrem i lekko rozgnieć, by puściły sok.Zmiksuj owoce z cukrem waniliowym na gładką masę. Śmietankę i białka ubij osobno na sztywną masę.Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, wymieszaj z musem wiśniowym.Połącz z bitą śmietana i pianą z białek.Spód biszkoptowy połóż w tortownicy. Na to wyłóż mus wiśniowy i odstaw do zastygnięcia. Galaretki rozpuść w 4 szklankach wrzątku.Morele sparz i obierz, pokrój na małe części. Ułóż je na musie i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem posyp startą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

mala2021 11.06.2011 07:13
pycha
Karolcia12 18.12.2010 16:17
pyszności taki torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat