Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z kremem mascarpone i wiśniami
Masło ogrzać do temp. pokojowej, ubić na puch dodając cukier i stopniowo po jednym jajku. Wlać mleko w temp. pokojowej i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jedną część ciasta zmiksować z kakao, a drugą z proszkiem budyniowym.
Dwie równe płaskie foremki posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Oba ciasta na raz włożyć do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec ok. 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem. Pozostawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone utrzeć z miękkim masłem i masą kajmakową do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Wstawić do lodówki na godzinę.
Odsączyć jak najlepiej wisnie z syropu.
Na jasnym cieście rozsmarować krem, ułożyć wiśnie lekko wciskając w masę, nakryć ciemnym ciastem.
Całość obciążyć deseczką i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotować lukier lub stopić białą czekoladę, posmarować wierzch ciasta i dowolnie ozdobić.