Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z kremem cytrynowym i owocami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
cukier 6 łyzek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa

serek homogenizowany 300 gram
śmietana 30% 330 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
cytryna 1 sztuka
kiwi 2 sztuki
ananas w puszce 3 plastry

Dekoracja

śmietana 30% 200 gram
cukier puder 1 łyżeczka
kiwi 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z kremem cytrynowym i owocami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek . Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.
Krok 1 - Torcik z kremem cytrynowym i owocami foto
2
Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
Krok 2 - Torcik z kremem cytrynowym i owocami foto
3
Masa: Do szklanki wsypać żelatynę,zalać wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Do miski przełożyć serek. Dodać cukier puder. Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do serka i wymieszać dobrze.
Krok 3 - Torcik z kremem cytrynowym i owocami foto
4
Stopniowo dodawać żelatynę cały czas mieszając aby nie utworzyły się grudki. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serkiem. Odstawić do lodówki.
Krok 4 - Torcik z kremem cytrynowym i owocami foto
5
Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy biszkopt i zapiać obręcz tortownicy. Boki tortownicy wyłożyć paskami papieru do pieczenia. Kiwi obrać. Na krajalnicy albo nożem pokroić owoc na cienkie plasterki i ułożyć wokół tortu.
Krok 5 - Torcik z kremem cytrynowym i owocami foto
6
Ostrożnie przelać połowę kremu. Resztę kiwi i ananasa pokroić w kostkę, dodać winogrono i wyłożyć na krem. Nałożyć resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Lekko docisnać i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno i rozsmarować cienko na wierzchu tortu i zrobić dekoracyjne rozetki na wierzchu i biszkopcie dokoła tortu. Ułożyć dekoracyjnie kiwi. Schłodzić jeszcze godzinę,smacznego.
Krok 6 - Torcik z kremem cytrynowym i owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 12.03.2015 14:16
Fantastycznie wygląda! Musiał być pyszny.
tytka 12.03.2015 10:48
śliczny torcik
monikaT83 12.03.2015 09:35
to był torcik na zamówienie:) moja Szwagierka zażyczyła sobie na urodziny i chciałam,żeby był elegancki i coś takiego wymyśliłam:)
paulina2157 12.03.2015 06:35
ładnie się prezentuje
miodunka 11.03.2015 21:51
Pięknie wygląda!!
RenataZ-et 11.03.2015 21:33
bardzo ładnie wygląda :)
Mama niejadka 11.03.2015 21:19
Super torcik :)
ada.la 11.03.2015 21:16
wyglada super
misia53 11.03.2015 21:11
piekny , dekoracyjny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak