Torcik z budyniem czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    120 g
  • mąka pszenna

    120 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Masa budyniowa:

  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • mleko

    500 ml
  • woda

    0,75 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • woda

    100 ml
  • cukier

    5 łyżek
  • Polewa:

  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • banan

    1 sztuka
  • budyń śmietankowy

    2 łyżki
  • orzechy laskowe

    2 siekane
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Biszkopt; Szykujemy ,odmierzamy składniki.
Krok 2 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę .
Krok 3 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Dodajemy następnie cukier ,żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Przelewamy do małej 23 cm tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut do temp 180 stopni C.
Krok 4 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Po upieczeniu studzimy w formie.
Krok 5 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka wlewamy do garnka gotujemy.W reszcie rozrabiamy proszek budyniowy i cukier. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki i wlewamy do gotującego się mleka. Dolewamy mleko z proszkiem budyniwym i gotujemy około 5 minut od momentu gdy zacznie bulgotać.Żelatynę moczymy w 100 ml zimnej wody. Dodajemy napęczniałą do gorącego budyniu, mieszamy i studzimy.
Krok 6 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Kroimy na 3 blaty
Krok 7 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Jeden blat biszkopta układamy na dużym talerzu.
Krok 8 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Już tężejący budyń wykładamy na biszkopt. Układamy plastry banana.
Krok 9 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę masy i znów przykrywamy 3 blatem.

POLEWA: Cukier ,śmietanę i kakao łączymy na patelni lub rondelku. Podgrzewamy aż dokładnie się połączą ze sobą .
Krok 10 - Torcik z budyniem czekoladowym foto
Gotową polewą polewamy torcik.Ozdabiamy tartymi orzechami laskowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 31.10.2013 23:57
pyszny torcik !!!
mysza75 17.10.2013 12:54
Pyszny torcik, sama bym zjadła :-)
IZABELA29 16.10.2013 17:48
i szybko znikający
alaaa 16.10.2013 17:08
fajny torcik i szybki do zrobienia
pierniczkowo 13.10.2013 18:55
apetyczny torcik, czekoladowy taki jak lubię :)
Wacław 13.10.2013 10:24
pyszny przepis,ładnie pokazany :-)
Łucja 12.10.2013 23:47
smaczny torcik :) lubię takie!
kate.500 12.10.2013 15:36
smakowite ciacho
olkaaa 10.10.2013 07:22
chętnie wypróbuję przepis
anemon 10.10.2013 07:04
Świetny pomysł, jeszcze tylko filiżanka kawy i ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat