Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik wiśniowy.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
barwnik spożywczy do ciast odrobina

Masa

serek mascarpone 25 dag
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 i pół łyżki
gorąca woda 50 ml
wiśnie bez pestek 1 szklanka

Dodatkowo

galaretka wiśniowa 1 sztuka
wiśnie bez pestek 2 szklanki

Porada

Do biszkoptu użyłam różowy barwnik.Jeżeli nie mamy barwnika możemy go pominąć lub do biszkoptu dodać różowy kisiel:wiśniowy,malinowy lub truskawkowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik wiśniowy.

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę,proszek i barwnik spożywczy,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy.
Krok 1 - Torcik wiśniowy. foto
2
Wiśnie miksujemy i odmierzamy,żeby było 200 ml.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone i ubijamy,następnie dodajemy zmiksowane wiśnie i cukier puder do smaku,na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy,aż masa będzie gładka,bez grudek.
Krok 2 - Torcik wiśniowy. foto
3
Dno i boki tortownicy wykładamy folią aluminiową,wkładamy biszkopt,następnie na biszkopt wykładamy masę serowo-wiśniową.Następnie wkładamy do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Torcik wiśniowy. foto
4
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,studzimy wsypujemy odsączone z soku wiśnie,mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Krok 4 - Torcik wiśniowy. foto
5
Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.
Krok 5 - Torcik wiśniowy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.04.2017 18:46
Dziękuję:)
gusia1000 22.07.2015 22:40
znakomity tort.
Babeczka35 20.07.2015 17:27
Dziękuję:)
Krystyna32 20.07.2015 07:35
wygląda pysznie
monikaT83 19.07.2015 22:45
Iza genialny torcik! po prostu pyszności:)
misia53 19.07.2015 22:41
świetny deserek
Poison1988 19.07.2015 22:30
Aż ślinka leci :)
Grazyna0211 19.07.2015 21:42
smaczny deser
Mama niejadka 19.07.2015 21:09
Super torcik
halina17 19.07.2015 21:01
Dobry torcik.
irenka 19.07.2015 20:21
wygląda przepysznie
marenka 19.07.2015 20:12
smakowity torcik;-)
Beatris 19.07.2015 20:01
Wspaniały torcik:)
Ada-Gaba 19.07.2015 19:47
wygląda pysznie
Łukasz15 19.07.2015 19:18
Dla mnie super
RenataZ-et 19.07.2015 18:28
wygląda wspaniale :)
Saga123 19.07.2015 17:12
apetycznie wygląda :)
Megg 19.07.2015 16:52
przepysznie się prezentuje :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak