Torcik wiśniowa chmurka z bezami

Torcik wiśniowa chmurka z bezami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto - spód

  • mąka tortowa

    1,5 szklanki
  • żółtka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    3 łyżki

masa

  • śmietana 30%

    500 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • woda

    1/4 szklanki

owocowa galaretka

  • wiśnie z kompotu

    750 ml - 2 słoiki
  • galaretka wiśniowa

    2 szt
  • woda

    500 ml

dodatkowo

  • bezy

    110-120 g - małe beziki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik wiśniowa chmurka z bezami  foto
Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Torcik wiśniowa chmurka z bezami  foto
Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm) nakłuwamy widelcem.
Krok 3 - Torcik wiśniowa chmurka z bezami  foto
Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut – ma być zarumienione. Spód nasączamy delikatnie kompotem z wiśni
Krok 4 - Torcik wiśniowa chmurka z bezami  foto
Przygotowujemy warstwę owoców: w 600 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe, przestudzamy wkładamy owoce i odstawiamy do czasu, aż galaretka z owocami zacznie tężeć.
Krok 5 - Torcik wiśniowa chmurka z bezami  foto
Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód.
Krok 6 - Torcik wiśniowa chmurka z bezami  foto
Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy.
Krok 7 - Torcik wiśniowa chmurka z bezami  foto
Masę przekładamy na stężoną warstwę owoców.
Krok 8 - Torcik wiśniowa chmurka z bezami  foto
Na wierzchu masy układamy beziki. Ciasto odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasnaj

06.04.2015 19:33
brawo piękny torcik

paula191919

13.03.2015 19:36
Piękny torcik....

luna76

11.03.2015 19:55
oj, faktycznie wygląda jak chmurka :)

Kasnaj

08.03.2015 09:30
u laaa efektownie

Konczi

02.03.2015 12:32
bardzo dziękuje :))) miło czytać tak pozytywne komentarze :))

Barbara777

01.03.2015 20:54
Torcik niebo w gębie

wwwiolka

01.03.2015 20:34
Pięknie się prezentuje.

irenka

01.03.2015 20:01
cudowny torcik

Gracer

01.03.2015 19:44
wygląda bardzo fajnie i pewnie tak smakuje

tytka

01.03.2015 17:48
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat