Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jaj
9 szt -
cukru
1 szkl -
mąki
1 szkl -
mąki ziemniaczanej
1 szkl -
proszku do pieczenia
2 łyżeczki -
octu
1 łyżka -
wody zimnej
4 łyżki -
tłuszcz do formy
-
Krem:
-
śmietana 36%
700 ml -
cukier puder
3 łyżki -
śmietan fix
3 opak -
poncz
-
przegotowanej wody
1,5 szkl -
sok z cytryny
do smaku -
cukier
1 łyżeczka -
spirytus
2 łyżki -
DODATKOWO:
-
migdały tarte
4 łyżki -
orzechy włoskie
3 mielone -
Do dekoracji:
-
barwnik spożywczy
zielony
Sposób przygotowania
PONCZ
Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta.
KREM
Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów.
PRZEŁOŻENIE TORTU
biszkopt krem śmietanowo-orzechowy biszkopt reszta kremu ostatni krążek biszkoptu. Wierzch tortu i boki, posmarować kremem śmietanowym, udekorować śmietaną za pomocą szprycy do tortu , obsypać boki i wierzch tartymi migdałami. Włożyć do lodówki do następnego dnia.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się