Przepis i sposób przygotowania na: TORCIK MANDARYNKOWY.
1 litr soku wyciśniętego z mandarynek
3 galaretki pomarańczowe
4 mandarynki
ewentualnie cukier
masa śmietanowa:
1 galaretka cytrynowa
500ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
paczka delicji pomarańczowych
biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na puszystą pianę, dodaję cukier i miksuję do całkowitego
rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Całość mieszam bardzo delikatnie.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyćkładam papierem do pieczenia (boki tortownicy pozostawiam
suche, bez papieru, niczym nie wysarowane.) i przelewam do niej ciasto.
Piekę w 170 stopniach przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjmuję z piekarnika i z wysokości kolan upuszczam formę z ciastem na podłogę.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt dzielę na 2 blaty, z czego wykorzystuję tylko jeden. Drugi chowam do woreczka foliowego
bądź folii aluminiowej, aby móc go wykorzystać kiedy indziej.
masa owocowa:
Z przygotowanego soku odlewam 2 szklanki, zagotowuję je i w gorących, ale już nie gotujących,
rozpuszczam galaretki, studzę. Kiedy już są letnie, mieszam z pozostałym sokiem i pozostawiam
do całkowitego wystudzenia.
Jeśli sok będzie zbyt kwaśny, można dosłodzić cukrem.
Mandarynki obieram, układam na wystudzonym biszkopcie cząstki. Owoce zakrywam już mocno
tężejącą masą. Wstawiam do lodówki.
masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklanki ciepłej wody, zostawiam do wystudzenia.
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wlewam
delikatnym strumieniem tężejącą galaretkę, miksuję całość i chwilę chłodzę. Następnie
wykładam na stwardniałą warstwę owocową, wyrównuję.
Na wierzchu układam delicje. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.