TORCIK MANDARYNKOWY.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    3/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

masa owocowa:
1 litr soku wyciśniętego z mandarynek
3 galaretki pomarańczowe
4 mandarynki
ewentualnie cukier

masa śmietanowa:
1 galaretka cytrynowa
500ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
paczka delicji pomarańczowych

biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na puszystą pianę, dodaję cukier i miksuję do całkowitego
rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Całość mieszam bardzo delikatnie.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyćkładam papierem do pieczenia (boki tortownicy pozostawiam
suche, bez papieru, niczym nie wysarowane.) i przelewam do niej ciasto.
Piekę w 170 stopniach przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjmuję z piekarnika i z wysokości kolan upuszczam formę z ciastem na podłogę.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt dzielę na 2 blaty, z czego wykorzystuję tylko jeden. Drugi chowam do woreczka foliowego
bądź folii aluminiowej, aby móc go wykorzystać kiedy indziej.

masa owocowa:
Z przygotowanego soku odlewam 2 szklanki, zagotowuję je i w gorących, ale już nie gotujących,
rozpuszczam galaretki, studzę. Kiedy już są letnie, mieszam z pozostałym sokiem i pozostawiam
do całkowitego wystudzenia.
Jeśli sok będzie zbyt kwaśny, można dosłodzić cukrem.
Mandarynki obieram, układam na wystudzonym biszkopcie cząstki. Owoce zakrywam już mocno
tężejącą masą. Wstawiam do lodówki.

masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklanki ciepłej wody, zostawiam do wystudzenia.
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wlewam
delikatnym strumieniem tężejącą galaretkę, miksuję całość i chwilę chłodzę. Następnie
wykładam na stwardniałą warstwę owocową, wyrównuję.
Na wierzchu układam delicje. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 11.06.2014 23:10
wygląda naprawdę super :)
Andrzej8 28.09.2013 20:21
smakowicie wygląda
Monika-twin 27.09.2013 08:52
masa mandarynkowa mnie urzekla
Jadwiga/Jaga85 26.09.2013 22:30
Robi wrażenie-pyszne!
Małgorzata9 26.09.2013 20:50
poproszę kawałeczek
Ilona_eS 26.09.2013 20:44
wyglada przepysznie....:)
babeczka007 26.09.2013 16:39
niespotykany przepis :) koniecznie muszę go wypróbować !! piękny deser :)
Kuchenka 26.09.2013 16:04
ciekawy, ale trochę chaotycznie podany przepis
Agata 26.09.2013 15:25
super wygląda:)
Mati13 26.09.2013 14:54
fantastyczny kolor ma to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat