Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORCIK MANDARYNKOWY.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: TORCIK MANDARYNKOWY.

masa owocowa:
1 litr soku wyciśniętego z mandarynek
3 galaretki pomarańczowe
4 mandarynki
ewentualnie cukier

masa śmietanowa:
1 galaretka cytrynowa
500ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
paczka delicji pomarańczowych

biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na puszystą pianę, dodaję cukier i miksuję do całkowitego
rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Całość mieszam bardzo delikatnie.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyćkładam papierem do pieczenia (boki tortownicy pozostawiam
suche, bez papieru, niczym nie wysarowane.) i przelewam do niej ciasto.
Piekę w 170 stopniach przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjmuję z piekarnika i z wysokości kolan upuszczam formę z ciastem na podłogę.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt dzielę na 2 blaty, z czego wykorzystuję tylko jeden. Drugi chowam do woreczka foliowego
bądź folii aluminiowej, aby móc go wykorzystać kiedy indziej.

masa owocowa:
Z przygotowanego soku odlewam 2 szklanki, zagotowuję je i w gorących, ale już nie gotujących,
rozpuszczam galaretki, studzę. Kiedy już są letnie, mieszam z pozostałym sokiem i pozostawiam
do całkowitego wystudzenia.
Jeśli sok będzie zbyt kwaśny, można dosłodzić cukrem.
Mandarynki obieram, układam na wystudzonym biszkopcie cząstki. Owoce zakrywam już mocno
tężejącą masą. Wstawiam do lodówki.

masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklanki ciepłej wody, zostawiam do wystudzenia.
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wlewam
delikatnym strumieniem tężejącą galaretkę, miksuję całość i chwilę chłodzę. Następnie
wykładam na stwardniałą warstwę owocową, wyrównuję.
Na wierzchu układam delicje. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.06.2014 23:10
wygląda naprawdę super :)
Andrzej8 28.09.2013 20:21
smakowicie wygląda
Monika-twin 27.09.2013 08:52
masa mandarynkowa mnie urzekla
Jadwiga/Jaga85 26.09.2013 22:30
Robi wrażenie-pyszne!
Małgorzata9 26.09.2013 20:50
poproszę kawałeczek
Ilona_eS 26.09.2013 20:44
wyglada przepysznie....:)
babeczka007 26.09.2013 16:39
niespotykany przepis :) koniecznie muszę go wypróbować !! piękny deser :)
Kuchenka 26.09.2013 16:04
ciekawy, ale trochę chaotycznie podany przepis
Agata
Agata 26.09.2013 15:25
super wygląda:)
Mati13 26.09.2013 14:54
fantastyczny kolor ma to ciasto
Olga_SK 26.09.2013 14:31
Cudny kolor!! :)
mufinka79 26.09.2013 14:10
Wspaniale się prezentuje :)
Barbara13 26.09.2013 14:10
Musi być pyszny ten tercik:)
2milutka 26.09.2013 13:52
zjadłabym:)
Sylwia26 26.09.2013 13:38
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak