Torcik makaronowo łososiowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Torcik wytrawny, który jest dobry ciepły i zimny. Lekki, ze szpinakiem i łososiem oraz pomidorami. Bardzo lubię takie zapiekane torty. Zapewniam że zniknie szybko. Na drugi dzień też jest dobry na zimno.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warstwa pomidorowa:

  • makaron spaghetti

    400 gramów
  • sos pomidorowy

    300 gramów
  • żółty ser

    15 dag

Warstwa łososiowa:

  • filet z łososia

    40 dag
  • cebulka

    1 sztuka
  • szpinak

    125 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • przyprawa do ryb

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek

Masa śmietanowa:

  • śmietana gęsta

    200 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • koperek świeży

    5 gałązek
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka

Wierzch:

  • mozzarella

    120 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam i dzielę na dwie części. Na patelnię przekładam połowę makaronu dodaję sos pomidorowo-paprykowy, pokrojony ser żółty, doprawiam solą, pieprzem według uznania. Formę o średnicy 23 cm smaruję, wykładam makaron pomidorowy.

Filet z łososia kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryby i odstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję szpinak i szpinak przesmażam dosłownie minutę. Doprawiam solą, pieprzem. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję śmietanę gęstą, koper pokrojony, łososia, sól, pieprz, i czosnek sprasowany, drugą połowę makaronu. Wykładam połowę makaronu rybnego, na niego szpinak i resztę makaronu z łososiem. Na wierzchu układam plastry mozzarelli i połówki pomidorków. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra-dół i zapiekam 40-45 minut. Można torcik przykryć w trakcie folią aluminiową jak zacznie się spiekać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat