Torcik "Leśny Mech"

Torcik "Leśny Mech"

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ciasto bardzo znane, ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt na tortownicę (18 cm):

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • szpinak mrożony

    200 gramów
  • olej rzepakowy

    23 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki

Krem:

  • śmietana 36%

    1 szklanka
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • cukier puder

    1.5 łyżki
  • śmietan fix

    1 sztuk

Dodatkowo:

  • granat

    0.5 sztuk
  • dekoracja

    10 sztuk
  • orzechy laskowe

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy na sitku, następnie blendujemy go na jeszcze drobniejszy. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Do jajek dodajemy szpinak, miksujemy na wolnych obrotach. Cienką strużką wlewamy olej. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Mąkę z masą łączymy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).

Pieczemy w 180*C (funkcja góra dół) około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ciasto kroimy na trzy placki (dwa grubsze, ostatni cieńszy). Ten cieńszy (przeznaczony na górę torcika) dłońmi kruszymy do miski. Dodajemy do niego owoce granatu.

Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach.

Złożenie ciasta:
W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.11.2018 22:55
Wspaniała dekoracja, a i ciasto pyszne i kuszące;)

bietka

05.11.2018 09:09
Pięknie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat