Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jabłkowy z bezą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 dag
masło 200 g
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyzeczki

MASA

jabłka 2 kg
galaretka w proszku 2 op
cynamon 1 łyżeczka
kasza manna 1 łyżka

BEZA

białko 5 szt
cukier puder 1 szkl
kisiel 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jabłkowy z bezą

Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz..
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić.
Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak