Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jabłkowo-serowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 20 dag
masło 14 dag
cukier puder 8 dag
jajko 2 szt
rum 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 75 dag

Składniki na masę serową

biały ser 25 dag/tłustego
masło 5 dag
cukier puder 8 dag
jajko 1 szt
budyń waniliowy 1 opakowanie
śmietana gęsta 6 dag
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jabłkowo-serowy

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce.
Krok 1 - Torcik jabłkowo-serowy foto
2
W międzyczasie obrać jabłka i drobno posiekać.
Krok 2 - Torcik jabłkowo-serowy foto
3
Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto.
Krok 3 - Torcik jabłkowo-serowy foto
4
Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około 20 minut na jednolitą masę.
Krok 4 - Torcik jabłkowo-serowy foto
5
Na podpieczonym spodzie wyłożyć jabłka, a na nie masę serową, którą smarujemy rozmąconym jajkiem ze z łyżką śmietany.
Krok 5 - Torcik jabłkowo-serowy foto
6
Włożyć torcik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut.
Krok 6 - Torcik jabłkowo-serowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 28.10.2015 21:01
królewskie ciasto
Habibi 25.10.2015 12:38
lubię takie połączenia w ciastach
Damiano
Damiano 25.10.2015 08:17
smaczne ciasto
jagoda5913 25.10.2015 00:47
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak