Przepis i sposób przygotowania na: Torcik faworkowy z kremem z kaszy manny
1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o średnicy około 16 cm i przekładamy do tortownicy takiej samej średnicy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z tortownicy. Pieczemy tak jeszcze 3 krążki. Studzimy krążki.
2. Krem: Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo po łyżce kaszę mannę, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę i ucieramy.
3. Przekładanie: Kruche krążki przekładamy kremem.
4. Faworki: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy w prostokąty, na środku każdego robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec. Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Dekoracja: dekorujemy tort faworkami.