Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik faworkowy z kremem z kaszy manny

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Torcik faworkowy z kremem z kaszy manny - idealny na tłusty czwartek.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
margaryna 20 dag
żółtko jajek 3 sztuki

Krem z kaszy manny:

mleko 2 szklanki
kasza manna 6 łyżek
cukier puder 1 szklanka
margaryna 20 dag

Faworki:

mąka tortowa 0.25 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 0.25 łyżki
ocet 0.25 łyżki
śmietana gęsta 0.5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik faworkowy z kremem z kaszy manny

1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o średnicy około 16 cm i przekładamy do tortownicy takiej samej średnicy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z tortownicy. Pieczemy tak jeszcze 3 krążki. Studzimy krążki.

2. Krem: Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo po łyżce kaszę mannę, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę i ucieramy.

3. Przekładanie: Kruche krążki przekładamy kremem.

4. Faworki: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy w prostokąty, na środku każdego robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec. Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

5. Dekoracja: dekorujemy tort faworkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:20
Fajny, ciekawy przepis, a torcik pychotka.;)
bietka 01.02.2019 10:21
Bardzo smaczny i pomysłowy torcik :)
Babeczka35 01.02.2019 09:51
Torcik faworkowy w Twoim wykonaniu wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak