Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,powoli wsypuj kakao ciągle miksując. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj.
W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę.
Pianę przełóż do żółtek,wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około 40 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem:
Mascarpone przekładamy do miski.
1 czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,odstawiamy do przestudzenia.
Gdy czekolada przestygnie dodajemy ją do mascarpone i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera.
Śmietankę (odmierz 250 ml )przekładamy do miski i ubijamy(możecie dodać 1 łyżkę cukru pudru,wtedy krem będzie słodszy). Ubitą śmietankę przekładamy do serka i dokładnie mieszamy.Ciasto przekrawamy na pół.
Kremem smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem,odstawiamy do lodówki.
W między czasie przygotowujemy polewę.
Pozostałą śmietankę przelewamy do rondelka,dorzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści i zgęstnieje. Studzimy.
Polewą polewamy ciasto,na koniec dekorujemy płatkami migdałów