Torcik ciasteczkowy na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    1/2 kg
  • konfitura

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • masło

    12,5 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1/2 szt
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • papier do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik ciasteczkowy  na zimno foto
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, odsypać ¼ szklanki. Do pozostałych herbatników dodać konfiturę, wymieszać i uformować kuleczki. Obtaczać w odłożonych pokruszonych herbatnikach i podsuszyć w ciepłym piekarniku. W miedzy czasie zagotować mleko i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką i połączyć z mlekiem i raz jeszcze zagotować po czym ostudzić. Masło utrzeć z kremem , dodając powoli po jednej łyżce. Na koniec dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ucierać.
Krok 2 - Torcik ciasteczkowy  na zimno foto
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć wcześniej przygotowanymi kulkami.
Krok 3 - Torcik ciasteczkowy  na zimno foto
Zalać gotowym kremem.
Krok 4 - Torcik ciasteczkowy  na zimno foto
Wierzch posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce. Kroić tak samo jak tort.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 30.06.2016 15:41
fajny przepis,na pewno smaczny torcik
dodi 30.06.2016 09:35
muszę zrobić
smerfetka79 29.06.2016 23:59
trochę słabo widoczne:(, chociaż pewnie smaczne.
Madzai 29.06.2016 22:19
Ciekawa propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat