Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik ciasteczkowy na zimno

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 1/2 kg
konfitura 1/2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
masło 12,5 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka
cukier waniliowy 1/2 szt
orzechy włoskie 10 dag
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik ciasteczkowy na zimno

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, odsypać ¼ szklanki. Do pozostałych herbatników dodać konfiturę, wymieszać i uformować kuleczki. Obtaczać w odłożonych pokruszonych herbatnikach i podsuszyć w ciepłym piekarniku. W miedzy czasie zagotować mleko i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką i połączyć z mlekiem i raz jeszcze zagotować po czym ostudzić. Masło utrzeć z kremem , dodając powoli po jednej łyżce. Na koniec dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ucierać.
Krok 1 - Torcik ciasteczkowy  na zimno foto
2
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć wcześniej przygotowanymi kulkami.
Krok 2 - Torcik ciasteczkowy  na zimno foto
3
Zalać gotowym kremem.
Krok 3 - Torcik ciasteczkowy  na zimno foto
4
Wierzch posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce. Kroić tak samo jak tort.
Krok 4 - Torcik ciasteczkowy  na zimno foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 30.06.2016 15:41
fajny przepis,na pewno smaczny torcik
dodi 30.06.2016 09:35
muszę zrobić
smerfetka79 29.06.2016 23:59
trochę słabo widoczne:(, chociaż pewnie smaczne.
Madzai 29.06.2016 22:19
Ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak