Torcik ,,Celebracja chwil”

Torcik ,,Celebracja chwil”

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Genialny torcik bez pieczenia! Boki tortu zrobione są z maślanych herbatników. Środek torcika to krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem czekolady i wiórków kokosowych. Na wierzchu słodziutkie sezonowe truskawki, starta biała czekolada i kulki kokosowe. Do tego aromatyczna filiżanka kawy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód (tortownica 18 cm):

  • herbatniki

    300 gramów
  • masło/margaryna

    150 gramów

Krem:

  • śmietana 36%

    1 szklanka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    300 gramów
  • czekolada mleczna

    100 gramów

Dodatkowo:

  • truskawki świeże

    500 gramów
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • czekolada biała

    50 gramów
  • pralinki kawowe lub czekoladowe

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy, delikatnie studzimy. Herbatniki mielimy w malakserze lub blenderze na drobny płyn. Dolewamy margarynę i mieszamy. Herbatnikową masą wylepiamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.

W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Zdejmujemy z nad pary, odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i wlewamy czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy do środka tortownicy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Na górze torcika po zewnętrznej stronie układamy truskawki w całości, w środku wysypujemy resztę pokrojoną w kosteczkę.

Całość dekorujemy startą na tarce białą czekoladą oraz kokosowymi kuleczkami. Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat