torcik brzoskwiniowy na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło 250 g

    1 kostka
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    500 ml
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    2,5 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • laska wanili

    1 sztuka
  • brzoskwinie w puszce

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    200 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, 2 żółtek, 0,5 kostki masła i 3 łyżek cukru szybko trzeba zagnieść ciasto i schować je do lodówki na ok30 minut. Tortownicę wysmarować masłem, wylepić ciastem. Ciasto przykrywamy papierem, na nim rozsypujemy kulki do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w temp 180 stopni. Studzimy

Laskę wanilia przecinamy na pół i wyskrobujemy pestki, dodajemy do 1,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru. Pozostałe mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Mleko z cukrem i wanilią zagotowujemy, dodajemy mieszankę mleka z żółtkami i mąką cały czas energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje, zestawiamy z ognia i studzimy.

Po wystudzeniu miksujemy z 0,5 kostki masła. Ewentualnie dosładzamy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód.

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki syropu brzoskwiniowego.

Każdą połówkę brzoskwini kroimy na 6 części. Układamy je na masie waniliowej.

Gdy żelatyna zacznie tężeć pędzelkiem silikonowym smarujemy brzoskwinie.

Śmietanę ubijamy i dekorujemy nią torcik.

Zdjęcie \'prosto spod szprycy\' pokrojonego i porządnie podanego nie zdążyłam zrobić :D

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 27.06.2013 16:59
na kruchym jeszcze nie robiłam, muszę zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat