Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka krupczatka
2 szklanki -
żółtko jajek
2 sztuki -
masło 250 g
1 kostka -
cukier
3 łyżki -
mleko
500 ml -
żółtko jajek
2 sztuki -
mąka ziemniaczana
2,5 łyżki -
cukier
4 łyżki -
laska wanili
1 sztuka -
brzoskwinie w puszce
-
śmietana kremowa 30% lub 36%
200 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania torcik brzoskwiniowy na kruchym spodzie
Laskę wanilia przecinamy na pół i wyskrobujemy pestki, dodajemy do 1,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru. Pozostałe mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Mleko z cukrem i wanilią zagotowujemy, dodajemy mieszankę mleka z żółtkami i mąką cały czas energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje, zestawiamy z ognia i studzimy.
Po wystudzeniu miksujemy z 0,5 kostki masła. Ewentualnie dosładzamy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki syropu brzoskwiniowego.
Każdą połówkę brzoskwini kroimy na 6 części. Układamy je na masie waniliowej.
Gdy żelatyna zacznie tężeć pędzelkiem silikonowym smarujemy brzoskwinie.
Śmietanę ubijamy i dekorujemy nią torcik.
Zdjęcie \'prosto spod szprycy\' pokrojonego i porządnie podanego nie zdążyłam zrobić :D
Komentarze (1)