Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

torcik brzoskwiniowy na kruchym spodzie

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka
2 szklanki
żółtko jajek
2 sztuki
masło 250 g
1 kostka
cukier
3 łyżki
mleko
500 ml
żółtko jajek
2 sztuki
mąka ziemniaczana
2,5 łyżki
cukier
4 łyżki
laska wanili
1 sztuka
Sklep Prymat
brzoskwinie w puszce
śmietana kremowa 30% lub 36%
200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: torcik brzoskwiniowy na kruchym spodzie

Z mąki, 2 żółtek, 0,5 kostki masła i 3 łyżek cukru szybko trzeba zagnieść ciasto i schować je do lodówki na ok30 minut. Tortownicę wysmarować masłem, wylepić ciastem. Ciasto przykrywamy papierem, na nim rozsypujemy kulki do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w temp 180 stopni. Studzimy

Laskę wanilia przecinamy na pół i wyskrobujemy pestki, dodajemy do 1,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru. Pozostałe mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Mleko z cukrem i wanilią zagotowujemy, dodajemy mieszankę mleka z żółtkami i mąką cały czas energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje, zestawiamy z ognia i studzimy.

Po wystudzeniu miksujemy z 0,5 kostki masła. Ewentualnie dosładzamy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód.

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki syropu brzoskwiniowego.

Każdą połówkę brzoskwini kroimy na 6 części. Układamy je na masie waniliowej.

Gdy żelatyna zacznie tężeć pędzelkiem silikonowym smarujemy brzoskwinie.

Śmietanę ubijamy i dekorujemy nią torcik.

Zdjęcie \'prosto spod szprycy\' pokrojonego i porządnie podanego nie zdążyłam zrobić :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.06.2013 16:59
na kruchym jeszcze nie robiłam, muszę zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak